Skocz do zawartości

Saulosi i Rdzawe - Kilka pytań...początkującego akwarysty

wiola77d

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie,

Saulosi i rdzawe to obsada mojego akwarium. 300 l. 19 rybek - 8 rdzawych i 11 Saulosi.

Rybki mam od pół roku. Zakupiłam je jako 2-3 cm. rybki w sklepie malawi, teraz okazuje się, że przynajmniej w przypadku Saulosi mam tylko 3 samiczki, jeżeli te też się z czasem nie wybarwią..... :?

No właśnie - pytanie do tych niby samiczek. Jedna z nich sprawia wrażene jakby inkubowała, nie jest przy tym czysto żółta. Wygląda raczej jakby za kilka dni miała zmienić kolor .... i okazać się samcem. Jak wyglądają dorosłe samice, czy są rzeczywiście czysto zółte, czy mają delikatne szarości (tj wokół pyszczka i szarawe delikatne pręgi?)

Jak rozpoznać płeć rdzawych? Czy jest jakiś sposób?

I wreszcie czy odłowić samce Saulosi, zostawiając np. tylko 3 szt. czy nie? Czego mogę się spodziewać jeżeli tego nie zrobię? Na chwilę obecną nie obserwuję żadnych walk, choć samce są duże i ślicznie wybarwione. Nie walcza a kopią doły w piasku, podkopując kamienie i całą dekorację..... :wink:

No właśnie - pytanie do tych niby samiczek. Jedna z nich sprawia wrażene jakby inkubowała, nie jest przy tym czysto żółta. Wygląda raczej jakby za kilka dni miała zmienić kolor .... i okazać się samcem. Jak wyglądają dorosłe samice, czy są rzeczywiście czysto zółte, czy mają delikatne szarości (tj wokół pyszczka i szarawe delikatne pręgi?)

Ja bym swoje określił nawet jako brudne :lol: Niektóre owszem są żółte, ale niektóre są właśnie takie jak piszesz :wink:

Samce redów z czasem wybarwiają się - bledną, robią się takie jakby różowo-białe. Ale to kobiety znają się na kolorach :wink:

I wreszcie czy odłowić samce Saulosi, zostawiając np. tylko 3 szt. czy nie? Czego mogę się spodziewać jeżeli tego nie zrobię? Na chwilę obecną nie obserwuję żadnych walk, choć samce są duże i ślicznie wybarwione. Nie walcza a kopią doły w piasku, podkopując kamienie i całą dekorację..... :wink:
czyli że 8 samców masz? Jesteś pewna? to lipa trochę...maxi to 3/4 na taki zbiornik a i tak dużo...

Udanej hodowli :wink:

Samce redów z czasem wybarwiają się - bledną, robią się takie jakby różowo-białe. Ale to kobiety znają się na kolorach :wink:

W ramach wyjaśnień, bo ktoś tu chyba się pomylił - Red i Rdzawy to nie jest to samo. Powyższe zdanie jest więc przynajmniej "bezpomocne" dla koleżanki Wioli.

Co do samiczek, Saulosi - zdaża się taka sytuacja i to nie tylko w tym gatunku, bo podobne objawy mają moje samiczki Msobo. Jest to spowodowane stresem, co częściowo oczywiście może świadczyć o inkubacji samiczki (inkubująca bardziej się stresuje :wink: )

Jeśli chodzi o płeć Rdzawych, pewnie Ci co je mają lepiej Ci podpowiedzą. Ja je rozróżniałem po kolorze, tzn samiec miał więcej tego fioletowego przebłysku. Nie wiem, czy to dobra metoda, ale u mnie się sprawdzała :D

Samców Saulosi bym nie odławiał, póki nic się nie dzieje. Jeśli zaobserwujesz agrejsę, wtedy zaczniemy się zastanawiać. Póki co nie przeszkadzaj chłopakom 8)

Spokojnie ryby przetrzymają podróż PKP, zresztą to nie jedyny sklep który w ten sposób wysyła ryby.

Co do sklepu sam tam nie kupowałem, ale z opinii innych wnisokuję że nie jest źle, czytałem same pozytywne opinie.