Skocz do zawartości

Jak przenieść glony zza tła do akwa?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

No tak... wiem wiem... zanim zasadzilem to tez sie sporo naczytalem. Liczylem,ze skoro dawal sobie rade w zwirze i nawet puszczal nowe liscie to w piasku jako tako tez poradzi;) nawet zapomnialem,ze ma miec korzenie ponad...

Jest jakies wyjscie z tego? Bo ciezko zaslonic przy tak nisko rosnacej roslinie jej korzenie kamieniem... glupio to wyglada...

Opublikowano

tak

wyrzucić anubiasa

szkoda mi ogladać jak te rośliny marnowały się u mnie w akwarium i lżej mi bez nich ;)

Opublikowano
Masz jakis sprawdzony sposob?
najprostszy to wziąć kawałek syntetycznego sznurka i przykleić go w 1/2 długości do suchego kamienia (od strony zwróconej do tła) w miare blisko krawędzi. Potem ze sznurka robisz pętelke, wsadzasz w nią rośline tak żeby liście wystawały poza obrys skały i wkładasz kamień do akwa.
Opublikowano

żwirek nie równa się to samo co piasek i to jest powód gnicia anubiaska.

ja dla jednej roślinki czy nawet stu nie zamienił bym piachu na żwir i nie zaminił bym na widok kopiących w nim pysuaków, niestety nie idzie czasami wszystkiego pogodzić, po drugie, możesz anubiasa wyiągnać z piasku, położyć na kamieniu, drugim kamieniem przycisnąć korzenie a trzecim zakryć korzenie,

Opublikowano

mutra to ma sens.. musze tylko jakis chyba plaski maly lupek kombinowac,albo probowac rozbic z wiekszego...

yaro, ale ja tez nie zamienie juz zwirku na piach. Zwir to byla wpadka moja nieprzemyslana na poczatku. Teraz jest piasek i tak zostanie. Rzeczywiscie widok kopiacych pyszczakow jest super. Tylko jak mi przekopia pol akwarium,a ja przy robieniu porzadku wygladze im powierzchnie to sa tak agresywne,ze lepiej nie podchodzic:)

Opublikowano

mutra to ma sens.. musze tylko jakis chyba plaski maly lupek kombinowac,albo probowac rozbic z wiekszego...

yaro, ale ja tez nie zamienie juz piachu na zwirek... Zwir to byla wpadka moja nieprzemyslana na poczatku. Teraz jest piasek i tak zostanie. Rzeczywiscie widok kopiacych pyszczakow jest super. Tylko jak mi przekopia pol akwarium,a ja przy robieniu porzadku wygladze im powierzchnie to sa tak agresywne,ze lepiej nie podchodzic:)