Skocz do zawartości

Pseudotropheus zebra gold Kawanga - czy ktoś coś wie?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jest to przepiękny silny i duży pyszczak. Ryba wszystkożerna i terytorialna ( zebra to zebra ;) ), jeśli zamierzasz trzymać ją w zbiorniku mniejszym niż 375 l i krótszym niż 150 cm to raczej daj sobie od razu spokój. Jako towarzystwo dobieraj ryby potrafiące sie obronić choć ten słonik może zostać dominantem to lepiej żeby nie był killerem. Kawanga to lokalizacja tej populacji bardziej na południe niż wykazywane przez Edka jej występowanie. Charakterystyka na pewno jednak nie odstaje od zebr gold. Widziałem ta rybę i jest przecudna.

Opublikowano

Red red i zebra jest obarczone pewnym ryzykiem bo esterka to w sumie bliska rodzinka ale jak będziesz miał zwykłe haremy to do bastardyzacji nie powinno dochodzić. Maingano jak najbardziej pasuje i dietetycznie i charakterologicznie. Panem i władcą będzie zebra ale smukły skalniak jakim jest maingano na pewno nie da sie skrzywdzić. Pewne konflikty moga wystąpić na linii red red a zebra i ta druga z czasem może zostać spacyfikowana. Duże podobieństwo ryb może to spotęgować. Tak więc red-red pasuje raczej słabo.

Opublikowano

to polecam M.Hajomaylandii do redzika u mnie świetnie sobie razem dają radę podzielili się akwarium i nie wchodzą sobie w drogę.

Opublikowano

Ja gdybym był tobą to wpuściłbym tam albo coś z elongatusów ( np usisya lub chailosi ) bo to podobne kolorystyczne tylko smuklejsze od goldów albo coś w pionowe paski ... przykładowo l. sp mbamba lub elongatusy chewere czy mphanga.

Opublikowano

będą pływały wspomniane redy i maingano F1 - tyle wiem na pewno. trzeci gatunek w sumie może być ale nie musi. na razie dosyć wysoko stoi rdzawy F1 (przyjechałby razem z maingano) mimo że sporo jest głosów że do reda jest za mały. Nie chciałbym ryby w której dla jednego ładnego samca musiałbym trzymać 4 samice o wyglądzie płoci :wink:

Hary: no właśnie coś w pionowe paski byłoby ok, zaraz zerkne na to co mi polecacie.

edit: zerknąłem i faktycznie chailiosi sliczniusi :wink: tylko w Toruniu go nie mają więc musiałbym szukać gdzie indziej

edit2: im bliżej zalania tym gorzej :(, sam już nie wiem na co się zdecydować. Najchętniej wziąłbym wszystko z Torunia F1 , żeby przyjechało jedną paczką.