Skocz do zawartości

glony pędzelkowe

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Zeby was nie okłamac... nawet raz parametrów nie zmierzylem. No dzis jakos jedynie mnie napadło.

Bylem u kumpla, pożyczyłem słoik, zeskrobałem kilka gródek trawnika i wrzuciłem na żywca do akwarium.

Jak sobie przypomniałem to dodawałem symfonii i tyle.

Jedyne co dziwne brałem pedzelkowate 2-3 centymetrowe zielone, a w akwa mam centymetrowe bordowe:P

Mnie interesowało jedno, mianowice czy idzie glona odsadzic. Wnioski są proste... idzie:D

Z czystym sercem moge powiedziec ze jak podobaja wam sie jakies glony to weźcie zeskrobnijcie troche i wrzućcie do akwa. One są idealne do malawi i raczej problemów z aklimatyzacją nie mają.

Szczerze mówiąc, akurat parametry najmniej mnie tu interesowały. Ba, wogóle o nich nie myślałem:) Zobaczylem glonsko i je wrzuciłem do akwa ot cała sztuka:P

Opublikowano

czy ktos z was wie jak zwalczyc albo poprostu zwalczyl szantransje, walcze z nimi co podmiane wody, a te wracaja ze zdwojona sila, wyglada to nie estetycznie, pyski czasami je podskubuja, ale efektu nie widac. Sluszalem juz rozne opinie wlacznie z wpuszczeniem jakiejs odmiany slimaka badz glonojada ( to ostatnie wywolalo u mnie lekki usmiech ), ale to malawi wiec takie numery odpadaja

Opublikowano

Szatransji większość zwierzaków nie je, jedynie kosiarki je wcinają ale tylko jak glon ledwo odrasta od kamienia jak jest już duży to też nie za bardzo (a i to była dyskusja czy kosiarki w ogóle jedzą szatransje czy nie, u jednych na tak u innych na nie :) ) Ze znanych prawd: szatransjom sprzyja: twarda woda, ruch wody, nadmiar DOC. Ogólnie jest to najmniej lubiany glon (u rośliniarzy) bo tak naprawdę nikt do końca nie wie właściwie jaka jest przyczyna występowania (mierzalna) u jednych jest u innych przy tych samych parametrach wody nie ma.

Opublikowano
czy ktos z was wie jak zwalczyc albo poprostu zwalczyl szantransje,

kurcze , my walczymy aby je mieć :D

ale to malawi wiec takie numery odpadaja

właśnie - może warto się z nich cieszyc a nie z nimi walczyć?