Skocz do zawartości

Oświetlenie 100x40 - 160L -czy taka konf moze byc?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam potrzebuje pomocy przy skompletowaniu oswietlenia do Malawi 160l - 100x40 pokrywa , znalazłem po przekopie sieci następujące elementy oświetlenia, proszę o ewentualne sugestie co zmienić albo co innego kupić zamiast podanych przeze mnie elementów:

-świetlówka NARVA Special Oceanic Nature 30W (6000K) T8-25zł

- odbłyśnik asymetryczny -19

- statecznik elektroniczny firmy Tridonic Atco. 2x30W -54zł -czy kupując statecznik na 2x30 moge podpiąć tylko 1 świetlówkę na początek?

- oprawka bryzgoszczelna 2szt T8-12zł

wszystko od jednego sprzedawcy,dlatego np statecznik taki wybrałem jedyny dostępny

Czy coś oprócz kabla jeszcze będe potrzebował ?

Jeszce jedno pytanie: umiejscowienie świetłowki -centralnie na środku czy bardziej do tyłu?

z góry dziekuje za pomoc

Opublikowano
świetlówka NARVA Special Oceanic Nature 30W (6000K) T8-25zł

zależy jaką będziesz miał obsadę - jeśli żółtą to ok, jeśli żołto - niebieską to nie polecam tej świetlówki jako jedynego oświetlenia. Imho bardzo kiepsko wybarwia niebieski.

statecznik elektroniczny firmy Tridonic Atco. 2x30W -54zł -czy kupując statecznik na 2x30 moge podpiąć tylko 1 świetlówkę na początek?

Jeśli statecznik nie ma opcji 1x30W to nie

oprawka bryzgoszczelna 2szt T8-12zł

Może od razu taki zestaw – szybki prosty montaż

http://www.aqva-light.pl/files/photos/4e791f7cb460.jpg

http://www.aqva-light.pl/files/photos/4b79561a1b8a.jpg

Jeszce jedno pytanie: umiejscowienie świetłowki -centralnie na środku czy bardziej do tyłu?

Jak najbliżej przedniej szyby – tak żeby światło padało na ryby jak najbardziej z przodu

Nie łatwiej tak: zoolight.pl/sklep/product_info.php/cPath/30/products_id/222 ?:wink:

Ten zestaw do akwa 100cm nie bardzo się nadaje – świetlówki 120cm, odbłyśnik 115cm, pozatym kolega chce statecznik elektroniczny a tu mamy indukcyjny w zestawie za 99zł :?

Opublikowano

a sorry nie doczytałem że to setka :roll: Ale wystarczy parę sekund poszukać i można znaleźć coś takiego zoolight.pl/sklep/product_info.php/cPath/29_30/products_id/228 na stateczniku elektronicznym no i wszystko gotowe bez kombinowania za tą samą cenę :wink:

Opublikowano

a więc będą Saulosi , czylli żółto-niebiesko !

jaka dodac do tej świetlówki żeby w/w kolory były ładnie wybarwione?

ok zostaje przy zakupie zestawu z Zooligth - aczkolwiek nie wiem jak z przesyłką, mniejsza oto ;-)

jeszcze jedno czy ten statecznik z zestawu :Statecznik PHILIPS e-Kyoto 2x36 Cold start- da mi możliość osobnego sterowania światłem ?tzn każdą świetlówką z osobna?

Opublikowano
a więc będą Saulosi , czylli żółto-niebiesko !

jaka dodac do tej świetlówki żeby w/w kolory były ładnie wybarwione?

Do narva nature dodaj np. narva blue, masz też dużo innych możliwości sporo konfiguracji jest na forum i w galerii.

jeszcze jedno czy ten statecznik z zestawu :Statecznik PHILIPS e-Kyoto 2x36 Cold start- da mi możliość osobnego sterowania światłem ?tzn każdą świetlówką z osobna?

Nie. I trochę nie podoba mi się, że zestaw nazywają 2x30W a daja statecznik 2x36W - jeśli sie nie mylę świetlówki będą przez to miały krótszą żywotność.

Jesli chcesz niezależnie sterować światłem to niestety w takich prostych rozwiązaniach trzeba podłączać dwa stateczniki.