Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Pomysł dobry, szyby w kominie „gołe” ułatwiają montaż i jest więcej miejsca, tylko przy wykonywaniu takiego komina staraj się unikać kątów prostych – tak żeby komin nie rzucał się od razu w oczy, miejsce wylotów filtrów lepiej po prostu wyciąć sporą lukę, nie robić otworu i zostaw sobie trochę zapasu – nie rob tła co do mm, na krótszym boku można nawet parę cm luzu zostawić. Tło będziesz robił dwóch kawałkach?

Grzałkę trzymam w kominie – grzeje równo całą wodę

Opublikowano

ale pewnie unikać późniejszego ustawiania kamlotów przy kominie. myślałem żeby od tego miejsca zaczynało sie wysokie gruzowisko i schodziło do parteru i troche nizsze z lewej??

Druga opcja tła

post-6157-14695711667114_thumb.jpg

• 3 tygodnie później...
Opublikowano
Makok jest mistrzem opierania glazow o szybe i sie nie martwi o obciazenia :)

Mozesz dac podporki 90stopni po dwoch stronach. Na samych podporkach..hmm... jakby Ci ryby podkopaly tlo i by sie przechylilo do przodu, przewrocilo, to...

sprostowanie: makok nigdy nie opierał nawet pół kamienia o ścianę akwa, uważając sam pomysł jako absurdalnie nieodpowiedzialny :P

wszystkie kamienie stały na dnie na styropianie, a na nich kolejne, tak aby nie mogły "się ruszyć" nawet w wyniku działań ryb, ruchu wody, czy działań odmulających autora :wink:

Opublikowano

Witam.

Ja mam tło z łupka które sam zrobiłem :mrgreen: . Na Płyte PCV przykleiłem kamienie, tak aby nie było jej widac później całość przykleiłem na tylną szybę i się trzyma. Jeżeli jest dobrze przyklejona i akwa jest dobrze wypoziomowane to nie ma szans żeby cos sie stało gdyż na szybę dziala siła na ścinanie, a szyba o grubosci 8 mm jest wstanie wytrzymac bardzo wiele ( co innego jezeli dziala sila na zrywanie). Co do kamieni opartych o szybe, ja takie posiadam i nic sie nie dzieje bynajmiej narazie :mrgreen: Myśle ze niema powodu do obaw.

Pozdrawiam Marceli