Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

problem w tym ze ten wzor LARGO raczej ciezko by ktos wykonal odpowiednia szafke pdo akwa... ale dobra przemysle wszystko ! puki nie zastawilem pokoju meblami

szafkę z Ytongów
co to dokladnie? przyklad jakis :D
Opublikowano

Wystarczy użyc funkcji szukaj na forum:

http://forum.klub-malawi.pl/viewtopic.php?f=16&t=1104&p=9645&hilit=ytong#p9645

Przy okazji okazało się, że wiele osób ma takie szafki, w tym przede wszystki Ci którzy mają duże akwaria - Yaro, Cezarix. W tym watku są fotk szafki cezarixa - etapami, w trakcie jej stawiania i wszystko dokładnie widac. Ytongi w różnych rozmiarach kupisz w każdym markecie budowlanym.

Opublikowano

panowie,panowie...

rozmawiamy zaledwie o akwarium 120x40 ........... a wy juz porownujecie do akwa daniela, czy yaro....

szafka brw zupelnie wystarczy tylko trzeba jej plecy zmienic...

aditu ma u siebie 2x240 l postawione na zwyklych plytach 18mm i akwa staja stabilnie.

czsami nie rozumie skad wasza przesadnosc o tak male akwa....

Opublikowano

meble BRW sa dosc drogie nawet o 100% wiecej niz mial bym to zrobic samemu z płyty , do tego ten system LARGO nie da sie w łatwy sposób przerobic ani wzmocnic

mysle ze masz ostry dylemat odnosnie tej szafeczki watpie czy ktos tutaj tobie pomoze

btw co to za szafka na której chcesz postawic akwa ? komoda? wysoka?

Opublikowano

dal bym linka ale nie da rady :P planuje zakupic taka dluzsza komode dł. ~160cm gł. 38cm

jak by nei patrzec to takie 240L to tez nie jest mala waga...

tylko nie wiem czy Malawi czy Skalary ale to nie zmienia faktu ze okolo 300kg wazyc moze

co do tych ytongow to trzeba juz miec zdolnosci murarskie ;P a i moj pokoik nie jest wielki, a w razie przeprowadzki do wlasnego lokum takiego czegos raczej nei zabiore ze soba :D

tak tez sobie mysle... najwyzej zlecic mozna jakies firmie wykonanie szafki pod akwa w barzdo podobnym kolorze + zakupic w BRW drzwiczki od szafek (bo zapewne maja tez na sprzedaz jak by ktos potrzebowal) i mebel moze przypominac reszte umeblowania ;)

Opublikowano
panowie,panowie...

rozmawiamy zaledwie o akwarium 120x40 ........... a wy juz porownujecie do akwa daniela, czy yaro....

szafka brw zupelnie wystarczy tylko trzeba jej plecy zmienic...

aditu ma u siebie 2x240 l postawione na zwyklych plytach 18mm i akwa staja stabilnie.

czsami nie rozumie skad wasza przesadnosc o tak male akwa....

Sławek proszę Cię, jeśli chcesz do kogoś "apelować" najpierw przeczytaj dokładnie. Napisałem przecież, że taka szafka odkształca się pod ciężarem telewizora LCD. Uwierz mi na słowo akwarium, nawet 120cm jest cięższe. Zmiana "pleców" nic nie da skoro pozostałe ścianki pozostaną te same. Na takie szafce możesz sobie szklaną kulę postawić, a nie akwarium.

Opublikowano

a kurcze u mnie stoi 240 na BRW już kilka miesiecy i nic się nie dzieje?

wzmocnione plecy, wyrzucone plastykowe nóżki i wszystko cacy, nawet nie widać zadnych ugięć, nie demonizujmy ale w BRW są wykorzystywane też płyty meblowe 18mm i są skręcane tymi samymi konfirmantami co inne meble, więc zastanawiam się czemu miało by się cokolwiek stać po usztywnieniu porządnie szafki? Nawet BRW?

Opublikowano

każda szafka 18mm w przynajmniej wzmocnionymi plecami pełna płytą 18mm i wew ścianką np na środku albo dwiema co np55cm utrzyma akwa.

moje również stoi na zwyklej komodzie 18mm boki i 2 ścianki w środku oraz ma wzmocnione plecy na 18mm plus dodatkowo 2 blat pod wymiar akwa i stoi tak zalane i nic sie nie dzieje

Opublikowano

Sławek proszę Cię, jeśli chcesz do kogoś "apelować" najpierw przeczytaj dokładnie. Napisałem przecież, że taka szafka odkształca się pod ciężarem telewizora LCD. Uwierz mi na słowo akwarium, nawet 120cm jest cięższe. Zmiana "pleców" nic nie da skoro pozostałe ścianki pozostaną te same. Na takie szafce możesz sobie szklaną kulę postawić, a nie akwarium.

Gregor spokojnie. nieco czasem lekcewazymy plyte 18 mm ale ona naprawde wiele wytrzyma.. to plyta Mdf wiec prasowana cisnieniowo i nie tylko "kule" utrzyma. nie wiem czy widziales w temacie wzmacniania szafki fotke mojej szafki pod 450 litrow. nie ma tam nic poza plyta 18mm... nie ma podwojnych scianek, nie ma blatu 39mm...

a co do zmiany plecow... wlasnie wtedy gdy zmienimy plecy na plyte to caly ciezar opiera sie na niej wlasnie.. pomyslmy ile trzeba ciezaru zeby taka plyte o powierzchni przykladowo 120x70 cmstojacej pionowo, ugiac o chociaz 3 mm, juz oczywiscie nie mowiac o pionowych wzmocnieniach.

pozdro :)