Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Meble BRW nie sa skrecane na konfimaty tylko na mimosordy gdzie niewidac polonczen i nie sa zrobione ze zwyklej 18 mm płyty tylko niektóre modele z 16 albo 18 klejonej papierem`` ( czemu papier bo ten plastik albo tworzywo jest tak słabe ze nie da sie tego porównac z laminatem )

nie wiem czy odruzniacie standardowa 18 a płyte z BRW

płyta mdf to nie 18-stka mdf to z 20 mm albo 16 do tego jedna strone ma biała albo ciemna a strona Prawa widoczna jest o zupelnie innej gestosci i wytrzymalosci , dlatego mdf jest o wiele wiecej podatny na odksztalcenia niz płyta 18 mm standardowa ( która jest z dwóch stron taka sama)

a teraz do rzeczy odnoscnie szafki > moja rad a kup komode zBRW i zanies do malego zakłady stolarskiego za głupie 100 zł zrobia ci z niej pancerna szafe , tylko powiedz ze tam ma stac akwa

Opublikowano

a ja bym zrobił samemu..tak serio totalnie. Trochę się BRW naskręcałem (ostatni raz 1,5 miecha temu) i szczerze - mimo solidności i niezłego wyglądu - bałbym się nieco. no ale ja stawiałem ponad 400 l..

moja szafka kosztowała ze wszystkim ok 300 - 350 pln. pełna płyta, blat kuchenny (można trafić pozostałości z przycinania w casto - sprzedają za nieduże pieniądze)a pod nim płyta 18mm, podwójne ścianki pionowe. A facet, który naprawiał mi okna wziął 50 pln za pomoc przy skręcaniu.

Opublikowano

Płyta wiórowa i płyta mdf to zupełnie różne materiały. Wystarczy zobaczyć przekrój i różnice odrazu widać. płyta mdf jest łatwiejsza w obróbce i nadaje się do głębokiego frezowania - najczęściej znajduje zastosowanie przy produkcji frontów meblowych, wstęg drzwiowych, listew ozdobnych, paneli itp.

Typowy przykład: Szafki kuchenne - fronty mdf, ewentualnie korona mdf, szkielet z płyty wiórowej.

płyta wiórowa - płycie wiórowej także nie równa - są różnej grubości, gęstości, różnej liczbie warstw i różnymi materiałami oklejane, podobnie mdf.

Szafki diy których zdjęcia widziałem na tym forum i innych są robione w większości z płyty wiórowej laminowanej 18mm.

Natomiast producenci tacy jak bodzio i inne brw naogół trzepią meble z jak najtańszych materiałów - płyta 16mm to najlżejszy grzeszek, okleina papierowa, gęstość płyty taka że w palcach złamiesz itd. Typowa wada to np pęczniejące fronty mdf - z których okleina albo schodzi w całości albo powstają pęcherze. Naoglądałem się takich mebli sporo. Pewnie dlatego sprzedają je najczęściej w paczkach - bo złożone by się rozpadły w czasie transportu (żart).

Na ale ludzie mają wybór i moga kupić tanie i ładnie wyglądające meble - jednym służą przez lata inni dostaja nerwicy po paru miechach, a przy ich produkcji nie zakłada sie obciążenia wywieranego przez akwarium.

Dlatego na początku pisałem, żeby szafkę na której ma stać akwa obejrzeć - z czego jest wykonana, czy to pełna płyta, czy jakieś wynalazki wydmuszkowe, czy nie kiwa się na boki itd. Przy naprawdej lichej szafce przykręcenie pleców z 18 może nie wystarczyć - no i zabezpieczają one szafkę przed złożeniem się w bok i tył blatu przed wygięciem - przód blatu już niebardzo.