Skocz do zawartości

Filtracja (bio+mech) w 112l (jaki kubełek?)

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

1. kaskada jako mechanik to niezbyt dobry pomysl. nie zbierze ci kupek z piasku, a jezeli masz w dodatku piasek kwarcowy to juz dramat. no chyba z planujesz zakup jakiegos cyrkulatora to wtedy rura w jeden kat akwa i cyrkulator z drugiego konca akwa bedzie na nia dmuchal :wink:

2. co do filtra wew : http://www.allegro.pl/item453508121_pom ... agwar.html

naprawde dobra glowica,dmucha mocno, ma regulacje i w dodatku pobiera TYLKO 5,5 W pradu ( tu juz jest duza oszczednosc w stosunku rocznym)do tego zalozysz jakas gabke i filterek ja ta lala :D

3. prefiltr i tak musisz miec, czy bedziesz mial kaskade czy jakas glowice.ale to najmniejszy problem bo wycinasz to z byle jakiej gabki i zakladasz na rurke ktora ZASYSA wode do kubelka.

4. z racji oszczednosci jako zew polece tetre 600 - dobre filterki, nie wiem skad taki zly stosunek do nich przez niektorych forumowiczow :)

chyba tyle....pozdrawiam :wink:

Opublikowano

ja jak już pisałem polecam tetre z czystym sumieniem mam 2szt ex700 od ponad dwóch lat i nic się nie dzieje, skuteczne bo wydajne nawet zasypane ceramiką, oczywięcie z prefiltrem.

ale kolega i tak zrobi jak uważa. ex600 lub 700 a będziesz zadowolony.

Opublikowano

A ja się nie zgodzę z Wami:)

Miałem kaskadę jako mechaniczny w 240l , z tym że to był FNZK3 czyli model wyżej , ale zbierał pięknie i to z baniaczka o dł 120cm :D

Tylko trzeba zrobić mu tuning:)

A mianowicie , pod piaskiem puszczamy rurę zasysającą na drugi koniec baniaka i wystawiamy ok 10cm nad piasek :D

Filterek marzenie , tylko trzeba go ukryć gdzieś , ale ja ten baniaczek miałem w piwnicy więc względy estetyczne nie grały roli.

Opublikowano

Ok Panowie - po Waszych postach podjąłem decyzję.

Zwracam kaskadę do sklepu (kupiłem ją w piątek) i zaczynam polowanie na kubełek na allegro i potem kupię wewnętrzny :wink: