Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć,

Stoje przed faktem zakupu:

- Tropical Super forte 36%

- Hikari Cichlid Excel mini

- Dainich Color FX i Veggie FX

- cyklop

- Sera Garnugreen

Podołają temu takie okazy ok 3cm ? czy z czyms będą miały problemy ?

pozdr...

Z.

Opublikowano

Oj tam spokojnie dawaj ja mam oba te pokarmy i karmie nimi znacznie mniejsze ryby niz 3cm.

Oczywiscie oba trzeba moczyc, wiec nawet przy wiekszej granulacji ryby sobie poradza chocby rozrywajac tak owe granulki na czesci. Zaden problem.

Ja natomiast widze sporo wiekszy problem prz Dainichi, to twardy pokarm, ktorego sie nei moczy i bywaja problemy. Nie mniej jednak podawaj, niech sie przyzwyczajaja !

IMO wszytsko z podanych pokarmow nadaje sie dla 3cm pysi.

Opublikowano

Wychodzi na to, że trzeba – chociaż on długo pęcznieje, w każdym razie pęczniejący pokarm może rybą zaszkodzić – zwłaszcza małym.

Jak dotąd tylko granulki Dainichi nie trzeba i nie powinno się namaczać co podkreśla producent:

Nie namaczać pokarmu przed podaniem !!! Namaczanie wypłukuje witaminy i składniki wzmacniające kolory, inne składniki odżywcze i osłabia efektywność pokarmu. Wszystkie pokarmy Dainichi mają niską zawartość skrobi, by zapobiegać nadmiernemu puchnięciu w przewodzie pokarmowym. Namaczanie pokarmów Dainichi dla pielęgnic jest całkowicie zbędne i niekorzystne !

I właśnie ze względu na to, że dainichi się nie namacza a same granulki są dość twarde kupiłbym najmniejszą wersję - Sinking baby.Z resztą pokarmów sobie poradzą, bo to albo płatki albo zmiękczony granulat. Chociaż z płatkowanej spiruliny wolę tą OSI bo ma płatki mocniejsze :wink:

Opublikowano
to SERA GRANUGREEN(RED) trzeba namaczac? :/

Co prawda, z odmiana RED sie nei spotkalem, ael z tego co m i wiadomo - wszytskie granulaty Sery moczy sie. CO za tym idzie, mozna je podawac nawet malym ryba. U mnie zwykly granuagreen wciagaja takie 10mm potwory , oczywiscie nie w calosci, ale walcza.