Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam! dzis stalem sie szczesliwym posiadaczem ehima 2215 :D (piekna licytacjana allegro 8) ) Mam akwarium 240 l standardowe wymiary, a w nim ehim 2211(wiem ze maly, dlatego dokupilem 2 8) ). Chce aby te 2 filtry pracowaly razem jako filtry biologiczne. Nie widze sensu robic z ktoregos filtra mechanicznego. Jaki uklad ceramiki albo jakis wkladow moglibyscie zaproponowac?? Aktualnie walcze z azotanami, dlatego kupilem 2 kubelek. Moij podopieczni to 4-8 cm yellow mingano w liczbie 12 szt

Opublikowano

biologi ;) ... musisz jednak jeden z biologów zapakować luźniej i innymi materiałami ... biolog zawsze filtruje również mechanicznie ale musisz wziąć pod uwagę że po jakimś czasie ich przepływ się zminiejsza a wiec i skuteczność wyłapywania syfkó jest proporcjonalnie mniejsza. Czyszczenie kubła co dwa tygodnie to wariactwo. Wobec powyższego zrób typowo biologicznym ten większy i zapakuj go ceramiką grubym grysem koralowym na wierzch daj cieniutką warstwe waty. A drugi zapakuj gdzieś w 1/3 ceramiką a reszte watą ( lub gąbką i watą jeśli taką masz na wyposażeniu ). Czyść filtry na zmianę tzn co 3 miesiace każdy z nich ale w 1,5 miesiecznych odstępach ( gdy czyścisz małego to duży jeszcze półtorej miesiąca pracuje i odwrotnie ).

Opublikowano

2215 zassypany ceramiką i prefiltr na rurce ssącej starczy do 240L. Ten drugi wystaw na allegro i kup głowicę wewnętrzną do około 1000L/h np. Atmana i gąbkę Atmana nr 3. Jaki wewnętrzny do 240, znajdziesz w innych wątkach :D . Nie polecam dwuch kubełków, bo ten 2211 ma 1L pojemności więc, po co ? :lol: 2215 ma 4L pojemności ,z tego co pamiętam i taka ilość ceramiki bio wystarczy :!: :wink: .

Aktualnie walcze z azotanami

Rozumiem że NO3 :D . Jeżeli faktycznie azotany, to drugi biolog odpada, tylko mocny wewnętrzny i jego regularne czyszczenie, pozwoli Ci się pozbyć NO3. Do całości, regularne podmiany wody, odmulanie dna, wszystkich zakamarków gdzie masz dojście i gdzie występują "ogniska promieniowania NO2" i nieprzekarmianie. Pozdro.

Opublikowano

Nie lepiej dysponowac w takim akwarium wieksza nadfiltracja?? razem filtry beda mialy ok 900l/h a co do wewnetrznego filtra to posiadam aqua szuta 750 z wymieniaona powyzej gabkom. Odkurzanie i podmianka wody codzienie 30 litrow...

Opublikowano
Nie lepiej dysponowac w takim akwarium wieksza nadfiltracja?? razem filtry beda mialy ok 900l/h
- przepływ przez biologi do sprawa drugorzędna :!: Bez przesady ...
co do wewnetrznego filtra to posiadam aqua szuta 750

Filtr dobry ale w 160L akwa. Przy długości 120cm potrzeba mocniejszego :!:

Odkurzanie i podmianka wody codzienie 30 litrow...

Czy u Ciebie cykl azotowy występuje... :lol: Takimi podmianami mordujesz bakterie, jeżeli jeszcze jakieś są oczywiście... :(

Podmiany, raz w tygodniu 50L max.

Opublikowano

co do filtra wewnetrznego dyskutowal bym, wazna jest jego dobra obsluga.....raz w tygodniu czyszczenie i dobra gabka. Jezeli chodzi o podmiane wody....nie mam wyjscia NO2=4 :( dlatego kupilem 2 filtr kubelkowy. Dopiero po podmiance wody NO2 spada do poziomu 2 ktory i tak jest bardzo kiepskim wynikiem o tym wyzej nie wspomne....

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dawno się nic nie działo w tym temacie, a to z powodu mojej choroby. Która mnie dopadła w czerwcu zaczęło się, od przeziębienia potem zapalenie płuc i tak mnie trzymało praktycznie do końca sierpnia. Nie ruszałem się właściwie z łóżka i schudłem ponad 20 KG do tej pory nie wiem co mnie tak uczuliło. Więc moje prace ograniczyły się tylko do karmienia, ale ryby przetrwały moją nie dyspozycje bez problemu. Teraz od kilku dni obserwuje mnóstwo młodzików za równo żółtych jak i pomarańczowych. 
    • Obsada: Aulonocara fire fish + Aulonocara ob marmalade Polecicie dietę? Hodowca (z Żor) polecił mi Discus red booster granules dla lepszego wybarawnienia.
    • Ooo... mam blisko do kolegi, 1,5h drogi i oglądanie na żywo 😉
    • Tło jest kosmiczne! Jak byś chciał to mogę Ci przywieźć do Częstochowy kilkanaście sztuk Tramitichromis intermedius kambiri (jestem w każdy poniedziałek) . Mają około 1-1,5 cm. Oczywiście za darmo  
    • Rewelacyjnie wygląda nowa odsłona👍 wszystko się ze sobą ładnie zgrywa. Tło chyba wyszło z pod ręki AquaDan? Sądząc po aranżacji celujesz raczej w non mbune🙂
    • @ziemniak Świetnie to wygląda, ta duża ilość roślin na górze też. 👍 Doniczki nie przeszkadzają w obsłudze akwarium, stojąc na szybach nakrywkowych? Jeśli jest nieco miejsca z tyłu nad akwarium, to pomyślałbym o dorobieniu 1-2 niewielkich modułów do przyklejenia na ścianę, jakby przedłużenia skał ponad powierzchnię wody - moim zdaniem wyglądałoby obłędnie. I hydroponikę zrobiłbym na całej długości, tak jak masz teraz te rośliny. 😀 Takie korytko, coś jak u mnie, no ale trzeba by robić pokrywę. P.S. Zdjęcia znad jeziora, w stopce - też świetne. 💪
    • Tło zarośnie glonami i będzie wyrywać z butów. Super. Kto robił Ci tło, czy to dzieło Twoich rąk? 
    • Wody mniej ponieważ tło swoje zajmuje ale powiem tylko jedno słowo - Pięknie 🤩
    • Żółte cały wieczór siedzą w ławicy w jednym rogu. Ciekawe, czy boją się jakiegoś tarłowca, czy coś im innego przeszkadza.
    • Nowa odsłona akwarium 260x55x70h (~1001 litrów) Wody weszło około 670 litrów, czyli około 100 litrów mniej niż w poprzedniej wersji. Tym razem za filtrację odpowiada komin o wymiarach 15x40 cm wypełniony gąbkami 10-30 PPI oraz kształtkami K1. W środku pompa Jebao DCP-2500. Oświetlenie bez zmian, dwie belki LED po 260 cm z modułami RGB i 11.000 k.  Więcej osprzętu nie ma. Całość w szczycie doby to pobór około 30 W. Grzałki nie mam, bo zimą temperatura rzadko spada poniżej 22 stopni. Zrezygnowałem z pokrywy. Akwarium jest przykryte sekcjami szyb nakrywowych, na których w tylnej części położyłem doniczki z roślinami. W przyszłości planuję w rogu hydroponikę. Płótno nad akwarium kupiłem w tym roku nad brzegiem jeziora. Mam szczerą nadzieję, że wykonał go lokalny artysta. Nałożyłem go na ramkę z listewek. Obsada to dalej niewiadoma.
  • Tematy

• Grafiki

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.