Skocz do zawartości

Hagen Fluval 405 vs Eheim Professionel 2228

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam proszę o podpowiedzi co lepiej wybrać do akwarium 375 litrów. Może do tego ktoś z was ma fluvala i może podać zewnętrzne wymiary tego filtra. Musze któregoś z nich upchnąć w szafkę wysokości 44 cm. I oczywiście proszę o opinie i sugestie co lepiej wybrać.

Dzięki i pozdrawiam

Opublikowano

a ja jestem zadowolony z fluvala (305)

alw w szafke 44 cm wys. nie wstawisz 405 nawet z 305 moga byc problemy

fluval ma wyprowadzenie wezy pionowo w gore wiec musisz do samego kubla dodac pare cm na ich zagiecie moze eheim da rade bo ma chyba troche inaczej to rozwiazane

zmierzylem swoja 305 -> 48 cm z wezami i zaworami (weze zagiete dosc blisko zaworow ,tak na pottrzebe pomiaru normalnie mam lagodniej zagiete)

Opublikowano

Rurki to chyba nie będą problemem bo chce wyciąć w blacie otwór który będzie na rurki a zarazem wycięcie będzie za akwarium. Według tego co widziałem Eheim ma 41,5 cm wysokości pan w sklepie mi powiedział że system podłączeniowy ma ok 2-3 cm więc z wycięciem w szafce na sam system powinien się zmieścić. Oczywiście chce jechać do sklepu i zmierzyć osobiście wysokości i możliwości ich w stawienia w szafkę.

Opublikowano

Miałem Fluvala 304, mam 404 zmieniłem mu głowice z innego 404, którego kupiłem bo akurat nie zawsze cicha praca jest potrzebna a była okazja ... terkotki to są niesamowite i wszystko o nich powiem ale nie to że są ciche. Nie są złe, fajnie się je czyści ale mam 2 eheimy i tetre i ... niebo a ziemia. Tak wiec do akwa w sklepie piwnicy na poddaszu Fluval jest OK ale jak mam go obok łóżka to czasem go nie nawidze ;)