Zapollo13 Opublikowano 4 Października 2008 #1 Opublikowano 4 Października 2008 Cześć, Czy deszczownica może być pod wodą ? 2-3cm ? :? pozdr... Zapollo13
slawek gorol Opublikowano 4 Października 2008 #2 Opublikowano 4 Października 2008 oczywiscie ze moze byc.. idealnie bedzie ci mieszac lustro i nie bedziesz slyszal pluskania..tez tak mialem jak mialem deszczownie EDIT: oczywiscie wylotem wody skierowana w gore
Zapollo13 Opublikowano 4 Października 2008 Autor #3 Opublikowano 4 Października 2008 no to spoko dzieki za szybką odpowiedź bo właśnie majstruję baniak. pozdr... Z.
karold Opublikowano 4 Października 2008 #4 Opublikowano 4 Października 2008 Pamiętaj że deszczownia trochę zmniejsza przepływ przez filtr. Zależy co chcesz dzięki deszczowni uzyskać - jeżeli napowietrzenie to polecam spłaszczoną delikatnie końcówkę wylotu skierowane lekko w stronę lustra wody i po sprawie. Deszczownia szpeci akwa - oczywiście zależy od wystroju - polecam przemyśleć zasadność urzycia deszczowni. Jeżeli masz wewnętrzny silny i w dodatku będzie on poruszał taflę wody to deszczownia odpada całkowicie. To jest moje zdanie. Pozdro.
Zapollo13 Opublikowano 4 Października 2008 Autor #5 Opublikowano 4 Października 2008 To jest moje zdanie. Pozdro. Dzięki za radę. Przemyślę to. pozdr... Zapollo13
sision Opublikowano 4 Października 2008 #6 Opublikowano 4 Października 2008 Niewątpliwie deszczownia ma jeszcze jeden problem - (wspomniał o nim karold) - a mianowicie ciężko ją schować. W swoim pierwszym tle zrobiłem specjalne miejsce na deszczownię. Po jej montażu okazało się, że muszę tło jeszcze dodatkowo przerobić. Deszczowni nie widać, ale średnio mi się to podoba. Teraz przy kolejnym tle, w drugim akwa, zastosowałem tylko wylot, bez deszczowni, ukryty za tłem. nic nie widać, a swoją rolę spełnia bardzo dobrze. A to wszystko przy tle z cr. A jeśli ktoś go nie robi? sprawa się komplikuje...
Zapollo13 Opublikowano 4 Października 2008 Autor #7 Opublikowano 4 Października 2008 a mianowicie ciężko ją schować. ... U mnie będzie czarne tło zew. Moje własne arcydzieło - styro potraktowane nito.... Nie schowam go. Zatem dzięki Waszym radom, rezygnuje z deszczownicy (faktycznie wygląda jak automat do podlewania surfinii) Dam płaski wylot. pozdr... Z.
karold Opublikowano 5 Października 2008 #8 Opublikowano 5 Października 2008 - Dobra decyzja. Deszczownia ma głównie zastosowanie w akwariach roślinnych gdzie nie powoduje wirówki i można ją schować za roślinami Pozdro.
greghor Opublikowano 5 Października 2008 #9 Opublikowano 5 Października 2008 U mnie deszczownica jest na krótszym boku akwarium, wyloty kilka milimetrów pod powierzchnią, strumień skierowany równolegle do lustra wody. Maskowac "w środku zbiornika" nie trzeba, bo deszczownica jest zamaskowana pokrywą akwarium. Dodatkowo tak umiejscowiona deszczownica bardzo poprawia cyrkulację wody w akwarium, bo jest ona wymuszona na całej powierzchni bocznej, a nie punktowo.
Rekomendowane odpowiedzi