Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Pamiętaj że deszczownia trochę zmniejsza przepływ przez filtr. Zależy co chcesz dzięki deszczowni uzyskać - jeżeli napowietrzenie to polecam spłaszczoną delikatnie końcówkę wylotu skierowane lekko w stronę lustra wody i po sprawie. Deszczownia szpeci akwa - oczywiście zależy od wystroju - polecam przemyśleć zasadność urzycia deszczowni. Jeżeli masz wewnętrzny silny i w dodatku będzie on poruszał taflę wody to deszczownia odpada całkowicie. To jest moje zdanie. Pozdro.

Opublikowano

Niewątpliwie deszczownia ma jeszcze jeden problem - (wspomniał o nim karold) - a mianowicie ciężko ją schować. W swoim pierwszym tle zrobiłem specjalne miejsce na deszczownię. Po jej montażu okazało się, że muszę tło jeszcze dodatkowo przerobić. Deszczowni nie widać, ale średnio mi się to podoba. Teraz przy kolejnym tle, w drugim akwa, zastosowałem tylko wylot, bez deszczowni, ukryty za tłem. nic nie widać, a swoją rolę spełnia bardzo dobrze. A to wszystko przy tle z cr. A jeśli ktoś go nie robi? sprawa się komplikuje...

Opublikowano
a mianowicie ciężko ją schować. ...

U mnie będzie czarne tło zew. Moje własne arcydzieło - styro potraktowane nito.... Nie schowam go. Zatem dzięki Waszym radom, rezygnuje z deszczownicy (faktycznie wygląda jak automat do podlewania surfinii) Dam płaski wylot.

pozdr...

Z.

Opublikowano

U mnie deszczownica jest na krótszym boku akwarium, wyloty kilka milimetrów pod powierzchnią, strumień skierowany równolegle do lustra wody. Maskowac "w środku zbiornika" nie trzeba, bo deszczownica jest zamaskowana pokrywą akwarium. Dodatkowo tak umiejscowiona deszczownica bardzo poprawia cyrkulację wody w akwarium, bo jest ona wymuszona na całej powierzchni bocznej, a nie punktowo.