Skocz do zawartości

Jedzenie a zajmowanie rewiru...

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, czy u Was dominat w akwa, też obiera sobie rewir tam gdzie się sypie pokarm? Przed i po zmianie wystroju mój demason obrał sobie rewir dokładnie w tym samym miejscu, a zupełnie inaczej wyglądały, wydaje mi się że to właśnie przez to że sypie tam pokarm. Teraz red red chce przejąć ten rewir, i walczy o niego z demasonem. A żadne inne miejsce w akwa nie jest zajmowane przez żadnego z samców. Jak to jest u Was z zajmowaniem rewirów, i jakie są to najczęściej miejsca?

Opublikowano

To normalne , że dominujący samiec obiera rewir tam gdzie jest najwięcej jedzenia.

W naturze jest tak samo , dominant na danym terenie obiera rewir tam gdzie jest najlepsza łąka glonów i pilnuje go , oraz broni, bo od tego zależy jego pokarm.

Zwabia także tam samice pokazując im :

"patrzcie jaką mam zasobną spiżarnię , potrafię ją obronić , więc jestem dobrym materiałem na ojca"

:mrgreen:

Opublikowano

Taaa rozwinął tak, że zamknął dyskusje jasno dając do zrozumienia który samiec na forum najlepiej pożywienie gromadzi,;)

Wracając do tematu, w moim akwarium też tak jest, że teren dominanta jest w strefie zrzutu pokarmu. Początkowo zajmowała ją dominująca afra, a od jakiegoś czasu większy z samców m.parallelus. Dokładnie od czasu jak "przejął władzę". Niestety rónocześnie nie zrezygnował ze swojego starego kamienia i teraz panuje na dość znacznym obszarze.

Opublikowano

Panowie, jak wy te rybki karmicie, że możecie coś takiego zaobserwować przy karmieniu? Macie po kilka sztuk w akwariach, że da się takim samcom powybierać rewir?

Ja jak wsypię nieco pokarmu, to woda się gotuje. Odkurzacze tak ładują ostro jeden przez drugiego, że na 100% nie jestem wstanie ocenić który kogo zdominował, bo za wolno mi oczy się ruszają...

Być może jest to wina tego, że jakiś czas temu zróżniocowałem obsady (czytaj dołożyłem inne gatunki) i od tego czasu dominacja występuje wszędzie, oprócz jedzenia, przy którym woda się gotuje. Nie to żebym je głodził (po4 razy dziennie różne pokarmy, w tym mrożonki itp., sylwetki smukłe), ale takie jest zachowanie.

Po karmieniu są poszukiwania przy dnie, a potem przegonki itp, a na końcu spokój, każdy ma swoje miejsce, oprócz 1 rdzawego non stop przeganianego przez trofeusa, drugi większy rdzawy jest przy górnej części akwarium i nic sobie nie robi z tego. Ogólnie nie ma powodów do paniki.

Chyba że źle coś jest ?

Opublikowano

Widzisz Mufti , sam sobie odpowiedziałeś:)

Z Twojej stopki wynika , że w baniaczku 240l masz 13 ryb.

U mnie w baniaku 800l pływało 15 ryb , więc sam widzisz , że mogły zająć terytorium:)

Po ustabilizowaniu obsady miałem 4 samce , na dnie o wym 205x70cm, z czego tylko 3cm odchodziły na tło(możesz obejrzeć mój baniak w galerii).

Tak więc można oglądać takie zachowanie , pod warunkiem , że zachowasz umiar w obsadzie:)

Opublikowano

Mufti, nie będę roztrząsał tego co inni napisałi a Ty nie zrozumiałeś, ale pierwszą rzeczą to jest to że powinieneś najpierw popatrzeć w swoje akwarium i ten malutki bajzelek w obsadzie - sam piszesz że w czasie karmienia masz jeden wiellki młyn - jak więc różnicujesz dietę mięsożercy i typowego roslinożercy? czyżby wszystkie jadły to samo?

Co do wątku - to w prawidłowo urządzonym akwarium można zaobserwować hierarchię wśród ryb, jak się już zaobserwuje hierarchię to i się zaobserwuje gdzie swoje miejsca mają poszczególne samce i wtedy zauważysz że najsilniejsza ryba ma swój rewir właśnie w tym miejscu w którym sypie się pokarm.

Opublikowano

Odpowiadajac dalej co do Mufti Twojej obsady pozegnaj się z rdzawymi i demonkami - bo to ani haremy ani nie wiadomo co no i myślę że 4 + 1 to nie 4 samce i 1 samica tylko wpisałes na odwrót zamiast 1+4, sam się przekonasz ze mozesz mieć równie ciekawe akwarium i obserwować ciekawe zwyczaje ryb jednocześnie im nie szkodząc

Opublikowano

Mufti czyzby 2 biotopy razem- cytuje

"rdzawego non stop przeganianego przez trofeusa, "

:?: :?: :?: :?: :?:

w stopce nic nie napisales o trofeusach :lol: