Skocz do zawartości

Mission impossible - przeprowadzka.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jak wszystko dobrze pojdzie na dniach wpada zbiorniczek 165/55/55.

Chodzi o to, ze w moim klaustrofobicznym pokoiku (12m2) stoi juz jedno 250l akwa jak i te mniejsze 63l. Nie wiem za bardzo jak sie zabrac do zarybienia nowego zbiornika.

Czy do pustego akwa(z gotowa aranzacja)przelac poprostu 250l(cala z poprzedniego akwa) wody i co tydzien dolewac po okolo 30l az do napelnienia? Nie mam warunkow na 2 zbiorniki w pokoju, wiec od razu jestem zmuszony do przeprowadzki, omijajac etap zwany dojrzewaniem.

Macie jakis pomysl? IMO najlepszym wyjsciem bedzie zalanie akwa do polowy stara woda i uzupelnainie, ale moze ktos wymyslil cos lepszego?

Opublikowano

Jeśli ze starego akwa przelejesz 250 litrów i przełożysz filtry, to bez jakiegokolwiek ryzyka możesz dolać wodę jednego dnia po 50 literków a jeśli masz niezłą wodę to nawet do 80 litrów. Chyba że masz wodę idealną i możliwość jej dogrzania gazowym junkersem to możesz zaryzykować uzupełnienie całej wody naraz ale to zależy od wody. Kiedyś gdy miałem dobrą wodę lałbym bez wahania teraz już niestety mam wodę niepewną i wlewam delikatnie.

A tak jak masz te 12m2 to nie warto było zainwestować w akwa na całą powierzchnie i na metr wysokie z mocną pokrywą i na niej miałbyś łóżko i inne potrzebne rzeczy :mrgreen: ... byłbyś chyba nawet w teleekspresie jako pozytywnie zakręcony w loży tratwiarzy ;)

Opublikowano
nie warto było zainwestować w akwa na całą powierzchnie i na metr wysokie z mocną pokrywą i na niej miałbyś łóżko i inne potrzebne rzeczy

Hari niezly pomysl, ale gdzie ja wtedy postawilbym 2metrowa klatke z papuga, terraria, pajaki, mrowki i cala reszte zwierzynca? No chyba, ze pokrywa naprawde mocna, to..

Co do wody, generalnie niezla, ale wole byc ostrozny.

Jak mowisz sprobuje te 50l(albo 30l:)) dziennie uzupelniac.

Opublikowano

oj widze ze szykuja sie masowe przeprowadzki...tez mnie to czeka :wink:

mam nastepujacy plan : ryby odlowic do 2 wiaderek - w jednym bedzie smigal kubel, w drugim szucik..reszta wody do wiaderek i butelek po 5l wodzie mineralnej a'la lidl/biedronka...

jako ze "starej" wody bede mial ok 170-200 litrow (a nowe akwa 450l)to postaram sie uzupelnic wode w jeden dzien/wieczor :twisted: (oczywiscie woda podgrzana do prawidlowej temp).. wyjdzie to cos jak 50% podmianka.. jeszcze nikomu nie zaszkodzila...kubelek mam stabilny,caly piasek tez pojdzie do nowego akwa wiec nitryfikacja bedzie dobra...

Opublikowano
Hari niezly pomysl, ale gdzie ja wtedy postawil bym 2metrowa klatke z papuga
a jaką masz papuge ?

ja do przeprowadzki mam zamiar podejść tak: Nowe akwa uruchamiam z filtrem wewnętrznym, ślimakami i pastylkami dla glonojadów z odrobiną wody ze starego akwa, a jak dojrzeje przerzucam ryby i biologa ze starego.

Opublikowano

barwnice mam.

Wlasnie mi chodzi o to, ze nie bardzo moge sobie pozwolic na 2 zbiornki w jednym momencie w moim pokoju - poprostu nie ma miejsca. Stad pomysl uzupelnienia calosci w ciagu np tygodnia. Reasumujac mam jak Slawek;]

Opublikowano
mutra tobie to dobrze. ja musze stare akwa sciagnac z szafki a na jego miejscu postawic nowe
polemizowałbym pokój ma 12m2 a całe mieszkanie 29, tam gdzie stoi akwarium mam jeszcze jakieś 800-900 książek (7 regałów) biurko i szafe. Sterty brudnych ciuchów na podłodze nie licze :wink::mrgreen:

barwnice mam
a czerwoną czy zieloną?
Opublikowano

Pozwólcie, że ja, zaprawiony przeprowadzacz akwariów, zabiorę głoś :twisted::mrgreen:

Najlepszym sposobem oczywiście jest posiadanie dwóch zbiorników. Niestety ten plan u Ciebie sabotage odpada, ale powiedz, bo albo jestem już zmęczony, albo nie napisałeś - co z rybami, skoro z 250 lejesz do nowego akwa wodę?

Ja osobiście pożyczałem zbiornik, wlewałem tam wodę ze swojego, dawałem ryby i ustawiałem nowy. Ale jeśli nie ma miejsca, zrobiłbym podobnie, jak pisał Hari, tzn wlał całość ze starego i dolał świeżej wody. Ja w Opolu mam dobrą wodę i przy przeprowadzce wlałem całość - ok. 50%.

Ryby wpuściłem w ten sam dzień. Oczywiście wystrój no i przede wszystkim filtry - bez zmian.

Jeśli i tu jest problem, tzn kiepska woda, to... zostaje pożyczyć akwa, do ktorego dam ryby na czas dojrzewania świeżo zalanego zbiornika.

Opublikowano

Ryby przerzuce do wiader, ewentualnie do drugiego akwa.

Juz powoli zarysowal mi sie plan dzialania, najwiekszym problemem bedzie przesuniecie szafki ze starym akwa(w to miejsce wchodzi nowe akwa z nowa szafka).

Nie ma tam filcu zadnego pod spodem, co najgorsze szafka ma takie "nibynozki"...

Moze dzis sie zacznie..

a czerwoną czy zieloną?

samczyk, poluje na samice, ale poki co szaleja u nas z cenami :roll:

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.