Skocz do zawartości

Nurzaniec lub/i anubias

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
...rosła jak głupia, po kilka cm dziennie...

jakas mutacja :?: :lol:

zmieniles tylko podloze, czy moze cos jescze, mozem zmienila sie "chemia" wody...

Opublikowano

Naprawdę rosła po kilka cm dziennie :) co tydzień przycinałem najdłuższe liście, za tydzień przycinałem następne :) Z tego co widziałem ostatnio korzenie zaczęły gnić, może bo przez brak ruchu wody w piachu? Zmieniłem tylko podłoże, reszta bez zmian, no chyba, ze bazalt miał jakiś magiczny wpływ na nurzańca, no i jeszcze doszedł aqua-szut 750, ale on raczej dmucha w dolnych partiach niż górnych.

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

U mnie ANUBIAS BARTERI rośnie bardzo ładnie choć niezbyt szybko. Pyski czasem go podgryzą ale daje sobie radę i jeszcze mam jedą sztukę Microsorum pteropus teraz coś zaczoł rosnąć ale długo stał jak pomnik STALINA :D ale dobrze że nieskończył jak pomnik.

post-8618-14695712069957_thumb.jpg

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano
Ja mam ostatnio kłopot z moim nurzańcem, dopóki roślinka siedziała w żwirze bazaltowym było ok, rosła jak głupia, po kilka cm dziennie a najdłuższe liście miały ponad 1.5m długości. Odkąd zmieniłem na piach kwarcowy jest kiepsko, roślinka marnieje w oczach, o długich liściach nie ma już mowy, te które przetrwały mają po 40cm :( Próbując ratować nurzańca na dno akwarium włożyłem pojemniczek wypełniony żwirem i przysypałem piachem, jak myślicie to coś pomoże czy po prostu piach i nurzaniec to kiepski pomysł?

nie, wręcz doskonaly. ale...... żwir bazaltowy pewnie jest już długo w akwarium. jak go ruszysz to pewnie duuuuzo mulu można pod nim znaleźć. Piasek zapewne nie gliniasty, tylko taaaaaki super czysty. Wciśnij pod korzenie nurzańca kulki z suszonej czerwonej gliny. Jesli nie masz, to kup takie kulki nawozowe oparte na glinie. Nurzance dużo ciągną korzeniami. Jak rusza, to .... przyrosty po kila cm dziennie to zadna rewelacja.