Skocz do zawartości

Ps. elongatus mpanga ??????

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam grzebiac po stronce ostatnio zwrocily na mnie swoja uwage wlasne te rybki i coraz bardziej zaczynaja mi sie podobac. Powoli przygotowujac sie do nowego zbiornika szukam jakiejs nowej ciekawej obsady dlatego chcialem dowiedziec sie cos wiecej o tej rybie ale nie moge nic znalesc i tutaj potrzebuje waszej pomocy.

Glownie chodzi mi o zachowanie tych ryb i o pokarm(bo znalazlem tyle ze mozna podawac roslinny jak zarazem miesny ale to jest roznie wiec chcialem sie zasugerowac opiniami znawcow) w tedy bede wiedzial czy moge je polaczyc z moimi faworytami czy nie.

Mam nadzieje ze wyraznie napisalem to o co mi chodzi bo czasem ciezko z moja skladnia pisemna za co z gory przepraszam.

Pozdrawiam i z gory dziekuje. :)

Opublikowano

Jest to ryba wszystkożerna, więc można im dawać roślinny jak i mięsny - oczywiście nie mówię o kurczaku czy wołowinie ;)

Ryba średnioagresywna, ale wewnątrzgatunkowo, zajmuje niewielkie terytorium wokół groty, od ktorej przegania inne ryby.

Moje pytanie do jakiego akwarium chcesz ja wpuścić i w jakim towarzystwie?

Opublikowano

witam myslalem o yellowku i saulosi i chcialem je trzymac w standardowych 450l czyli 150cm ale wlasnie nie wiem. Wydaje mi sie ze z yellowem powinno byc ok ale nie wiem jak saulosi bo niby wszystkozerne ale jednak wola roslinki. Nie mowie ze juz je jade kupic poprostu spodobaly mi sie te rybki i chcialem sie troszke dowiedziec o nich :) dzieki

Opublikowano

Pod względem diety lepiej mphanga zgrywa się z saulosi a nie yellow. Yellow jako mięsożerca powinien iść jednak w kierunku karm tego typu. W sumie jednak łączenie wszystkożercy z mięsożercą daje dobre wyniki jeśli karmy mięsne stanowią co najmniej połowę, poza tym wszystkożerca wszystkożercy nie równy, a mphanga poza peryfitonem, którego skład jest w przeważającej części roślinny zajada się tez pływającym w toni fitoplanktonem, więc znowu zieleniną. Mphanga jest również wszystkożerny z przewagą zielska a więc nie ma problemu z podobnum wszystkożercą takim jak saulosi. Problem pomiędzy saulosi i mphangą polega na ich wyglądzie a dokładnie samców obu gatunków. To zawsze jest problem gdy samce wyglądają podobnie. Większy i silniejszy mphanga może prześladować słabszego saulosi ( choć nie zawsze taka jest hierarchia, zależy to od wielkości i wieku ryb ). Dlatego odradzam łączenie saulosi z mphangą. Jeśli zostaje mphanga i yellow ( przemyśl to bo chyba lepiej dążyć do ideału ). Yellow to niepowtarzalne rybsko ale jako towarzystowo lepiej mu dobierać ryby o podobnych preferencjach pokarmowych. Jak chcesz coś w paski to lepiej afry a jako dodatek np. daktari ( zdecydowanie bardziej mięsożerny wszystkożerca ) lub mięsożerny flavus. Jeśli to saulosi ma być tym czymś od czego chcesz rozpoczynać budowę obsady, to dodaj mu podobne dietetycznie a inne z wyglądu elongatusy chailosi, melanochromisy dialeptosy oczywiście także bardziej mięsożerni wszystkożercy ( popularne red red-y ) pasują do tej ryby byle toto nie było w pionowe paski i z temperamentem Gołoty ;). W 450-tce mniejsza role przy saulosi odgrywa terytorializm bo miejsca przy 3 gatunkach będzie sporo ale gatunki wyraźnie silniejsze i terytorialne mogą problem spowodować. Jeśli to mphanga zostaje i od niej rozpoczynamy to świetnym towarzystwem będą dla niego melanochromisy dialeptos maingano czy johhannii, msobo czy red red-y.

Łączenie ryb wg klucza dietetycznego jest już dążeniem do ideału ale w sumie łączenie wszystkożerców z mięsożercami czy z roślinożercami nie jest jakoś specjalnie naganne i na pewno się powiedzie ... ale idealizm to nie jest zła cecha ;)

Opublikowano

witam tak jak juz wspominalem nie mowie ze musze miec ta rybke poprostu chcialem sie cos wiecej dowiedziec o niej a co do obsady do wieksego akwa to jeszcze naprawde nie wiem chcialbym dobrac tak zeby pod wzgledwm zywienia bylo poprawnie a takze wolalbym tylko 3 gatunki z wieksza iloscia samcow w haremie np. male saulosi 2lub 3 + 6 potezne acei 1 lub2 + 4 i w takim skladzie nie wiem co trzeciego :) ale jednak chyba wolalbym zostac z saulosi niz yellowem choc nie wiem . W przypadku aci samce jak i samice sa sliczne wiec nie zalezy mi na wiekszej ilosci samcow choc napewno bedzie ciekawiej jak beda 2 samce , saulosi ma dwie rozne barwy ale obydwie mi sie podobaja jako trzeci gatunek chcialbym dobrac zupelnie cos inaczej wygladajacego tylko ze nie wiem co zastanawialem sie nad auratusem ale on moze byc zbyt agresywny :/