Skocz do zawartości

Jesli ma swiecic w akwarium jedna swietlowka to jaka??

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mam pytanko do kolezanek i kolegow.

Jesli chcielibyscie oswietlac swoje akwarium jednym rodzajem swiatla to jaka swietlowke byscie wybrali.Nie wazne czy maja swiecic dwie,trzy swietlowki tylko chodzi o jeden rodzaj.Jesli macie doswiadczenie z roznymi swietlowkami to bardzo prosze podzielic sie opiniami i prosze podac konkretne nazwy i rodzaj(T5,T8 itp).Ja u siebie generalnie zawsze uzywalem dwoch roznych swietlowek(sylvania coral star(tył) i sylvania grolux,obie T5).Ale odnioslem wrazenie ze niebieska swietlowka sprawia jakby woda byla lekko metna.

Jeszcze raz prosze o opinie.

Pozdrawiam wszystkich

Opublikowano

Najlepiej taką która najlepiej wybarwi nam wszystkie kolory ryb jakie mamy w akwa – coś jak power-glo na przykład, ciężko jest coś doradzić, bo tak jak slawek pisał obsada, tło, podłoże kamienie i do tego jeszcze gusta.

Niebieskie świetlówki uwidaczniają bardziej wszelkie drobinki syfków i pęcherzyki powietrza – przynajmniej można się z takimi opiniami.

Sylvania coral star według mnie w ogóle daje jakieś „mdłe” światło- narva blue dużo lepiej mi się podoba.

Opublikowano

Co do koloru ryb to nie ma co sie oszukiwac ze mamy do czynienia glownie z roznego rodzaju odcieniami niebieskiego i zoltego.Tyle ze sa to zdecydowanie rozne kolory i ktora swietlowka moglaby pojsc na kompromis i podkreslic zarowno jeden jak i drugi kolor.Generalnie przymierzam sie do POWER GLO T5 ale nie widzialem baniaczka z tylko ta swietlowka a raczej nie sugeruje sie stronka:

http://saurama.aqua-web.org

gdyz jak wiadomo to co tam wyglada pieknie u nas moze wygladac zupelnie inaczej i na odwrot.A tak nawiasem mowiac fajnie by bylo cos takiego zobaczyc na przykladzie akwarii typowo Malawi;)

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Dołączam się do tematu i mam pytanie.Jeśli w 120cm aqwarium ma świecić tylko jedna świetlówka to jaką byście polecili.Podłoże białe tło fototapeta cała z otoczaków białych i czerwnoych i ryby to maingano yellow oraz chce dokupić red blue.Chciałbym aby światło nie świeciło za mocno tylko dało światło surowe(nie za żółte) takie jak np w jakiejś jaskini.Prosze podać jakieś typy.Zastanawiałem się nad świetlówką niebieską ale sam nie wiem ponieważ żółty kolor nie wygląda za dobrze w takim świetle. Dziękuje za Pomoc

• 6 lat później...
Opublikowano

Dobra dobra stary temat ale po co zakładać nowy taki sam mam pokrywe 120cm 2x30 postanowiłem odłączyć jedną świetlowkę bo dwie dawały mi za dużo światła . Szukam jaka świetlowka będzie ok do doświetlenia czasem zbiornika bo tak mam oswietlenie rgb . Tło niebieskie na dnie piach bialy kwarc dekoracja kamień serpentenit czy jakoś tak. Co myslicie o coral blue lub juwell color max szukam świetlówki 30-40zl