Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mam problem zakupilem dzisiaj pysie:acei 3cm x5,yellow 3cm x4, red red 3cm x5. Yellow podpadaja mi jedna sztuka jest żółta z czarnym paskiem na grzbiecie lecz pozostale trzy maja kolor jasny żółty z ciemniejszymi paskami poprzecznymi na ciele i niewiem czy gosc ze sklepu niesprzedal mi jakis mix moze to jest naturalne ubarwienie przy narybku. Doradzcie co mam zrobic. Dodam ze reszta acei i red red sa chyba ok. Dzieki

Opublikowano

Przy takich opisach to odpowiedz jest jak wróżenie :wink::D ale to co mi do głowy przychodzi to że ten bardziej żółty z mocno czarna płetwą grzbietową [a nie czarnym grzbietem] to samiec który zaczyna juz dominować a reszta mniej żółta z lekkimi ciemniejszymi pionowymi pasami i/lub jakby szarym nalotem to samice i ewentualne zdominowane samce [też powinny mieć ciemną płetwę grzbietową]. Tak by to wyglądało jeżeli przyjąć że te yellwki są oki

Opublikowano
Dzieki Mars, lecz przejrzalem zdjecia pyszczakow i wydaje mi sie ze sa to saulosi.

Tak jak napisałem powyżej - płetwa grzbietowa u yellowków zawsze musi być czarna lub prawie czarna - u dominanta bedzie to głęboka czerń a u innych osobników może to być odcień bardziej grafitowy - ale byc musi :D

Jeżeli jeżeli któryś z Twoich okazów powyzszej cechy nie posiada to yellowkiem nie jest

Jeno czego nie rozumiem to jak sprzedawca może pomylic yelowki bo są one jednak dość charakterystyczne, rozróznienie płci to już i owszem czarna magia [nie licząc dominanta i noszących samic :D ]

Ale pomylić w sklepie saulosi z yellowkiem to tak jak w warzywniaku by pomylili buraki z ziemniakami bo i to i to rosnie w ziemi i jest okragłe.

Opublikowano

Bylem w tym sklepie i wlasciciel powiedzial ze te pyski co jego pracownik mi sprzedal zamiast yellow to Melanochromis johannii moge te 3 sztuki oddac tylko jest maly problem teraz jak je zlapac nie niszczac dekoracji, wydaje mi sie ze najlepszym wyjsciem bedzie odczekac az troche podrosna i dopiero wtedy je odlowic narazie maja ok 3-4cm bo wiem ze to troche agresywna rybcia.

Opublikowano

Ja polecam pomęczyć się przy dekoracji i odłowić je teraz.Są mniejsze,młode,nie przyzwyczajone do zbiornika i reszty obsady.Wogóle pewnie obsada jeszcze się nie porozstawiała :D tzn nie ma dominantów,zdominowanych itp.Ale już niedługo.Ja proponuję obsadę wyrównać odrazu. Z resztą pyszczaków nie trzyma się po 3szt a co gorsza po 1,a wyjdzie na to że tak Ci zostanie...

Opublikowano

a co da Ci to czekanie? Tak jak sision napisał... najlepiej jak najszybciej takie poprawki robić. A dekoracją się nie przejmuj... i tak będziesz musiał ją jeszcze niejednokrotnie przestawiać. Na pewno w przyszłości będziesz musiał robić zmiany w obsadzie. Wątpie w to żeby Ci się wszystkie ryby ułożyły w układ 1+4, 1+3...