Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Przy takich ilościach piachu jakie są w akwarium nie ma praktycznie szans na strefy beztlenowe, ale tak, 5cm wystarczy. Piranha polecam faq, tam jest bardzo dużo informacji i odpowiedzi na tego typu pytania;)

• 3 miesiące temu...
Opublikowano
Piasek jeszcze raz piasek !

Strefy bez tlenowe to nie problem - zawsze sa swiederki.

Do tego przy podmianach shaking work, pomachasz troche w podlozu i bedzie super.

Chcesz kopania, plucia podlozem, bierz piach.

Zwirekowi mowimy stanowcze nie ! Ziemia dla ziemniakow, Ksieżyc dla ksieży a piasek dla Malawi !!

Tylko i wyłącznie żwirek. Moje pyszczaki kopią zawzięcie głębokie doły i jest ok. Poza tym łatwiej się odmula takie podłoże i nie ma zupy.

Opublikowano
Tylko i wyłącznie żwirek. Moje pyszczaki kopią zawzięcie głębokie doły i jest ok. Poza tym łatwiej się odmula takie podłoże i nie ma zupy.
A miałeś piasek ? przy dobrej cyrkulacji nie musisz odmulać, kiedyś też byłem podobnego zdania co ty ale zmieniłem diametralnie zdanie, podstawa to dobra cyrkulacja.
Opublikowano
A miałeś piasek ? przy dobrej cyrkulacji nie musisz odmulać, kiedyś też byłem podobnego zdania co ty ale zmieniłem diametralnie zdanie, podstawa to dobra cyrkulacja.

Akwarium Malawi mam od roku i od początku jest w nim żwirek. Piasek miałem wieki temu w akwarium z żyworódkami z Ameryki Płd i pamiętam, że wszelkie nieczystości gromadzące się na nim - rzucały się w oczy, co było nieestetyczne. A Ty jaki masz piasek w Malawi i w czym widzisz jego przewagę nad żwirkiem, jeśli można spytać ?

Opublikowano

Ja jak większość mam piasek do 1,2 mm. Przewaga nad żwirkiem jest taka że odchody się w nim nie gromadzą a dobra cyrkulacja zamiata wszystkie nieczystości do mechanika. Przy żwirku odchody gromadzą się w nim i żadna cyrkulacja ich nie pozamiata czyli musisz odmulać, gdy tego nie będziesz robił to powoli zaczną pogarszać ci się parametry. Dodatkowo piaskiem ryby mogą czyścić skrzela co wiele gatunków robi bardzo chętnie.

Opublikowano
Ja jak większość mam piasek do 1,2 mm. Przewaga nad żwirkiem jest taka że odchody się w nim nie gromadzą a dobra cyrkulacja zamiata wszystkie nieczystości do mechanika. Przy żwirku odchody gromadzą się w nim i żadna cyrkulacja ich nie pozamiata czyli musisz odmulać, gdy tego nie będziesz robił to powoli zaczną pogarszać ci się parametry. Dodatkowo piaskiem ryby mogą czyścić skrzela co wiele gatunków robi bardzo chętnie.

To prawda, bez odmulania raz w tygodniu ani rusz. Jaki masz filtr ? Czy jak zamontuję mocny falownik (dla polepszenia cyrkulacji wody w akwa), to automatycznie nie porobią się góry piasku i odkryte dno ? Oczywiście wiem, że zależy to od pozycji, w jakiej ten falownik byłby zamontowany, ale dla większego efektu, chciałbym przy samym dnie...

Opublikowano

......przy samym dnie to wydmucha Ci piasek. Ale przy prawidłowo ustawionej cyrkulacji ( metodą prób i błędów) ustawiony wyżej spowoduje to ,że woda "zagoni Ci brudy w stronę filtra. I tu już masz dodatkowy argument za piaskiem a nie za żwirem. Dlaczego? Bo odchody powłażą Ci między żwirek i potem trudno je usuwać za pomocą cyrkulacji. Wtedy musisz odmulać.. a i tak nie zrobisz tego tak dokładnie ja na piasku. Weź pod rozwagę piasek o gradacji 0.8-1.2 mm.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Co myślicie o czarnym piasku Sansibar JBL granulacji 0.2-0.5mm ? Widziałem go ostatnio w dużym akwarium dekoracyjnym z pyszczakami w sklepie akwarystycznym i ku mojemu zaskoczeniu, woda była tam krystaliczna, mimo że piasek niejednokrotnie przekopany już przez pysie....