Skocz do zawartości

100/40/50- 180l oraz 100/40/40- 160l. Co polecicie?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Hej, Przeczytałem wszystkie możliwe wątki i wiem, że polecacie głownie filtry zewnętrzne tj;

-Fluval z serii 304 lub 305

-Tetra ex700 lub 1200 ale tu już fest wypas jest.

- nie pamiętam marki coś 2123 czy jakoś tak.

Z wewnętrznych to najlepiej przydał by się stary porządny filtr typu bądź jak kto woli serii FAT. np FAT 3 już by dawał radę jako filtr mechaniczny ale dobre się skończyło i teraz mam wrażenie, że same badziewia produkują...Były filtry Fan(gorsze z moich obserwacji co do wydajności) a teraz to już w ogóle jakieś liche te pompki...

Trafiła mi się okazja więc zakupie 2 zbiorniki po dośc niskiej cenie. Sprawne i szczelne. Przy dobrych lotach załatwię sobie jeszcze odpowiedni stelaż i b edzie cacy.

Sprawa wygląda tak, że baniaki będa stac w pomieszczeniu gdzie temperatura zimą może spaśc nawet do 5-8st C co za tym idzie nie za bardzo wiem czy zwykła grzałka 100W da radę podgrzac akwarium do temp np 25st C. Z termostatem oczywiście. Co o tym sądzicie? Da radę tak zrobic?

Wiem, że do domowych warunków to 50W będzie cacy. Te akwa równierz będa w domu tyle, że aktualnie tam nie mieszkam a często przychodzę więc wiecej niż pewne, że raz dziennie pysie odwiedzę. I tak przynajmniej do lata następnego roku. Nie wiem czy to nie ryzykowne i nie chodzi o rybki bo zapewne dadzą sobie świetnie radę ale o te zewnętrzne filtry. A nóż widelec coś się roszzczelni a zaleje mi chatę? Właśnie tutaj mam zawsze wątpliwości...

Oczywiście wizyty to spokojnie z godzina czasu dziennie dopóki się nie wprowadzę na stałe.

Mniejsza o to a teraz słucham waszych opini?

Napisałem w poście w dziale obsada, że owszem doświadczenie mam ale jednak parę dobrych lat minęło i teraz te dobre sprzęty znikły i pojawiły się inne wynalazki do akwariów i nie mam pojęcia czy i które są godne polecenia.

Opublikowano

2123 to pewno eheim - porzadna marka, przez wielu czczona, imo fluvalek spokojnie styka. Bralbym 305, bo tam mniej niepotrzebnych elemeentow- do tego nowy sprzet = mniej klopotow(teoretycznie) z eksploatacja. 304 istnieje tylko na rynku wtornym, ja akurat lubei rzeczy nowe.

Co do wewnetrznych. Deficyt na rynku.. nie. Poprostu lansowane sa produkty znanych marek, ktore sa nie zawsze dobre.

Atman - porzadna glowica z duzym przeplywem 202 203 w/e. Dmucha zassysa piknie do tego gabka i hulaj dusza.

Co do temperatury..uch piwnica?

Jednak szedlbym w dwie grzalki po 100W z terostatami (jager/skalar). Jedni powiedza, ze za duzo bo Ci ugotuje ryby (w sumie 200W w takim litrazu). ...ale jak padnie jedna, druga pociagnie.

Nie wiem jak to ebdzie bo ampituda temperatur duza..

Opublikowano

Z całym szacunkiem, ale Ty chyba masz jakieś uprzedzenia :mrgreen: Miałem w swoich akwariach trochę sprzętu i fakt, nie zawsze byłem zadowolony, ale raz, że dość mocno wybrzydzam, a dwa, jakoś tak tragicznie było. No może poza fanami :twisted:

Jako posiadacz większości sprzętu atmana, tą markę polecam. Ale zaznaczam, że niestety jej filtry pobierają więcej prądu od rynkowych rywali. Jeśli Ci to nie przeszkadza....

Fluval - ostatnio kupiłem na allegro używaną 205 do akwa 160l. Radzi sobie bardzo dobrze, choć przyznaję, że jeszcze nie jest do końca wypełniona ceramiką. Jednak na taki zbiornik raczej nie trzeba większego filtra, chyba, że planujesz mocne przerybienie.

Jest to głośniejszy filtr, niż dużo mocniejszy i większy Atman, ale bez problemu da się spać :wink:

Tetry nie miałem, ale słyszałem kilka opinii, że przecieka. Sądzę jednak, że były to wyjątkowe przypadki i nie ma się co martwić. Sam przymierzałem się do zakupu tetry ex700.

Wewnątrz - na 200l akwa pompa Atmana at203 będzie za mocna, ona ma przepływ 2000l/h :!: Słabszy model, tzn at202, poniżej 1000, o iole dobrze pamiętam. Dlatego też jej nie kupiłem do siebie i musiałem skorzystać z innej marki. Zdecydowałem się na AquaMedica PF1000. Do zbiornika 100cm (chyba o takim pisałeś) wystarczy. Jej przepływ - 1000l/h.

Grzanie - dałbym dwie grzałki. Powód jest prosty - duża różnica między otoczeniem a zbiornikiem. Jedna grzałka 100W problemuy nie załatwi, a kupienie dwóch 100W jest bezpieczniejsze, niż kupienie jednej 200W.

Opublikowano

Hej. No jednak miałem rację i dobrym wyborem może myc Fluval 305. 304 mogę przygarnąc ale jak coś padnie hmm no to trzeba będzie szukac części( a w sumie nie orientowałem się czy cokolwiek jest dostępne). Z tetrą EX700 pomyślę i poczytam o tych(ponoc) nieszczelnościach(?). Dośc ciekawie wygląda ten Atman 202/203 jako głowica i nie zbyt drogi. Ale zastanawiam się bo najlepszym wyborem jest wstawienie samej dużej gąbki do głowicy? A jeśli wstawię gąbkę z obudową to troszkę może byc to nie praktyczne bo tak:

-zawsze coś ryby wyskubią

-większa powierzchnia ssąca

-napewno nie zapcha się nagle a przepływ wody nie ulegnie większej zmianie

-większe kolonie bakterii rozkładających odpady

-...

Będe rozważac kupno filtra zewnętrznego pracującego na 2 akwaria ale podejżewam, że mój pomysł szybko obalę bo jak by coś zaczęło się dziac w jednym zbiorniku np. choroby zła woda to momentalnie drugi zbiornik będzie się mieszac z pierwszym. Po za tym każdy kranik , rozdzielacz tamuje przypływ wody(stanowi minimalny opór dla pompy).

Akwarium będzie w domu - bloku. Natomiast puki się nie wprowadziłem na stałe nie będzie grzane w zimie a wiem, że temp poniżej 10-8 st C to normalka. Puki jest ciepło temp jak narazie waha się 20-18 st C.

A o rachunkach wspomniałem bo ciekawy jestem ile mi po kieszeni pójdzie. Wstępnie policzyłęm sobie, że jeżeli obydwa akwaria będa pobierac łącznie 100W to w ciągu doby zużyjemy 2.4KwH

2.4KWH x 30(31) dni = 72kwH

72kWH x cena za jednostkę(1kWH) i mamy rachunek za same rybcie :)

Wstępnie myślę, że z 60zł będzie... - lubie teoretyzowac.

Oczywiście wiadome jest, że raz bedzie pobierane np 70W a raz 200W, więc dałem pewnego rodzaju założenie mogące mi przybliżyc koszty.

Jasne, zgadzam się. Bezpieczne jest wstawic 2 grzałki - słabsze - zamiast jednej mocnej.

tylko czy dadza radę utrzymywac 24-25 st C w zimie gdzie temp w mieszkaniu spadnie do nawet 5 st C ?Myślę, że spokonie dadzą radę ale byc może będa chodzic przynajmniej połowę doby.

Opublikowano

Bardzo mozliwe, ze beda mialy duzo pracy(grzalki). Wydaje mi sie jednak, ze nie ma sensu pchac wiecej niz dual po 100W.

Btw mysle, ze w nowych blokach temperatura nie spada ponizej 10stop/c.

NAtomiast w "uzywanych" BLOCZKACH, mimo wszytsko rury jak i sasiedzi dogrzewaja cala konstukcje - tak zle byc nie powinno.

Opublikowano

Ok. Temat grzałka załatwiony. Teraz wątpliwości co do filtrów zewnętrznych. Nie boicie się przypadkiem, że coś się poluzuje(o ile jest cokolwiek co ma się poluzowac) i zacznie wam sikac wodę z akwarium? Np. przez uszczelkę w kuble?

Do 180l wstępnie myślę, że dał bym :

Z wewnętrznych :

-głowica Atmana 202 + gąbka

- FAT3 + gąbka lub większy FAT4. Mam okazję wyhaczyc za grosze(stare sprawdzone pompki - wydajne)

Z zewnętrznych to tj. polecacie:

-Eheim 2123

-Tetra EX 700

-Fluval 305

Z czego Tetra ma największą powierzchnię na wkłady filtrujące(?)

Co waszym zdaniem będzie najlepsze?

Zakupów dokonam za ok 2 tygodnie. W między czasie muszę zacząc rozglądac się za stojakiem na te baniaki(!). Najlepiej zrobic samemu takie stojaki np. z szafką na akcesoria. Ew. z kątowników ale bał bym się takie coś pospawane stawiac ciężar powyżej 350kg. To taki mój kolejny problem. Nic rozejrzę się jeszcze na alledrogo czy są w ogóle takie zafki na akwa.

Opublikowano

Kupujesz płytę, jak sam nie chcesz, to do stolarza, wycinanka na wymiar i tylko poskładać. To chyba najtańsza opcja.

Z kubełków większość poleci eheima (z tych, co podałeś w poście). Nie masz się czego obawiać, jak nie będziesz niepotrzebnie się bawił kubełkiem, to on niepotrzebnie nie zaleje Ci mieszkania :wink: Ta pompa Atmana, o ile dobrze pamiętam, ma przepływ poniżej 1000l, a to za mało.

Opublikowano

Hmm czemu za mało ? Z atmana? Przepływ wody ponad 4 krotnie większy od pojemności akwarium więc to za mało? No to ja nie wiem jak te ryby będą pływac w tych wirach? :)

Opublikowano

Aha. Zapomniałem dodac najważniejszej rzeczy z filtrów/pomp wewnętrznych. Te przepływy typu 1000l/h podane przez producenta tyczą się wyczyszczonego filtra bez rozbijania tlenu(bąbelki). Gdy odkręcamy bąbelki powiedzmy nie całkiem ale tak fest żeby dobrze natleniało wodę( a po to szczególnie jest ta pompa wewnętrzna prócz filtra mechanicznego) to wydajnośc pompy spada przynajmniej 3 krotnie. Takie jest moje zdanie.