Skocz do zawartości

Glony a oświetlenie

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich,

Moje akwarium stoi już blisko 3 miesiące, dwukrotnie było już porastane okrzemkami, które potem prawie całkowicie zanikały, jednak wciąż nie ma w nim zielenic. Świece w nim 2 świetlówkami 30W Narva Oceanic Blue + Nature. Słyszałem, że świetlówka Aqua-glo wpływa dobrze na porost glonów, a tak się składa, że akurat leży u mnie w szafie. Podoba mi się moje aktualne oświetlenie, stad moje pytanie: Czy warto zainstalować Aqua-glo (zamiast Narva Oceanic Blue) na jakiś czas, żeby wspomóc glony i w późniejszym czasie powrócić do oryginalnego oświetlenia?

Nawet jeżeli zielenice urosną przy Aqua-glo to czy nie zanikną po powrocie do świetlówki Narva Blue?

Akwa 120x40x50

Fluval 304 + Ferplast Blumodular 02

12x saulosi + 6x maingano (wszystkie młodziutkie, do późniejszej redukcji)

Z góry dziękuje za pomoc!

Pozdrawiam!

Opublikowano

glony to złożony temat. Żeby je wyhodować trzeba spełnić wiele warunków. Światło jest tylko jednym z nich. Zestaw jaki posiadasz nie przeszkadza we wzroście krasnorostom. Nie jest natomiast korzystny dla zielenic, które mają wymagania świetlne zbliżone do roślin wyższych. Jak zauważyłes zmiana świetlówki na inną (IMO raczej typowo roślinną) nie wiele pomoże bo glony wyhodowane przy jej pomocy zanikną po ustaniu korzystnego dla Nich oświetlenia. Z mojego doświadczenia wynika,że glony najlepiej rosną przy chińskich żarówkach energooszczędnych - takich które dają brzydkie żółte światło :mrgreen: 3 mies. to stosunkowo nie dużo, niektórzy czekają rok na glony.

Opublikowano

Witam, w moim akwa świeci tylko jedna świetlówka i jest to właśnie aqua glo, po miesiącu mam piękne glony :D . Rybki też ładnie wybarwia więc mi się to oświetlenie podoba, a tak jak mówie glony rosną jak szalone :wink: .