Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jestem w trakcie konstrukcji baniaka i wykrzesałem troszeczkę więcej miejsca na baniak dokładnie 30cm ale szafkę mam już zrobiona pod poprzedni wymiar i tutaj pytanko czy robiliście już tak ze baniak wystawał poza szafkę po 15cm z każdej strony? Oczywiście będzie stał na blacie kuchennym 2,7cm. Podsumowując szafka ma 250 a baniak będzie miał 280 na całej szafce będzie blat w całości 280. Czy te 15cm z każdej strony będzie miało jakiś wpływ na szkło? Za wszelkie odpowiedzi z góry dziękuje.

Opublikowano

IMHO nie ma wplywu mialem tak tylko przy 300l ale szklo dalo rade (jesli dobrze rozumiem - szkloo wystaje razem z blatem za szafke)

pozdrawiam

jak wyzej

Opublikowano

przytej wielkści baniaka to bym zadziałał ostroznie zaręczam z włąsnego doświadczenia ze przy tych gabarytach naprężenia już są bardzo duże więc jak już położysz ten większy blat to te wystające centymetry bym podparł tzn ie trzeba robić nóg do podłogi ale nawet jakimis trujkątnymi kawałkami płyty tak ze jeden bok byłby pod tymi wystającymi 15 cm a drugi bok tez np 15 cm byłby dokręcony do boku szafki

Opublikowano

Ja mam tak przy 390 L wystaje z każdej strony po 5cm również na dodatkowym blacie i jest wszystko ok :)

Na twoim miejscu zamontowałbym kątowniki po bokach.Bo u Ciebie będzie wystawała większa ilość blatu.

Opublikowano

ja mam w tej chwili tak że na 140cm szkła ponad blat szafki wystaje z każdej strony po 4cm i jest ok.... ale na takim baniaku dałbym to co mówi mars... znaczy dłuższy blat i trójkąty do bokówszafki, tak na wszelki zwyczaj :wink:

Opublikowano

Kupujesz płytę OSB i po sprawie. Ja dałem pod zbiornik 100cm płytę 25mm grubości. Ani drgnęła :D ja mam taki układ chwilowo, a jak u Ciebie ma to być docelowe, to kup jeszcze listewki pod kolor szafki i zasłoń płytę, bo będzie rzydko wyglądać i rzucać się w oczy. Majątku nie stracisz :wink:

Opublikowano
Ja dałem pod zbiornik 100cm płytę 25mm grubości.

sision zapewniam ze w takich wielkich baniakach naprężenia są inne i zdecydowanie większe

Ja jak stawiałem swoje 720 l to blat był skręcony z dwóch płyt o łacznej grubosci 45 mm dodatkowo zmocniony po brzegach na szerokość 15 cm trzecia płytą 22 mm, ponieważ chciałem miec łatwiejszy dostęp do sumpa to w szawce z sympem nie dałem wzmocnienia pionowgo i na odcinku 90 cm był sam w/w blat który owszem styłu opierał się na plecach szafki ale z przdu już żadnego łśupka nie wstawiałem aby mi nie przeszkadzał w obsłudze sumpa.

Dno akwa pękło przy kominie mimo ze było z szyby 12 jak potem mierzyłem to z przodu szafki gdzie nie było podparcia ugiecie blatu dochodziło do 2 mm