Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

zakladam nowe 500

wode mam odlana ze starych baniakow w sumie 300l i 100 l swiezej kranowy (tyle weszlo)

parametry sa ok no3 spadlo ( tak jak po podmiance)

pracuja 2xfluval 305 + powerhead802 dojrzale

pytanie

woda jest metna, nie jakies bagno ale do krysztalu tez brakuje czy moge puszczac pyski :?:

wdzieczny za szybka odpowiedz

pozdrawiam siwy1973

Opublikowano

jesli filtry są dojrzałe tzn pracowały już przez conajmniej z dwa tygodnie w starym akwa i woda też w wiekszosci jest stara to można by wpuszczać choc lepiej by było z dzień czy dwa poczekać aż wszystko się ułoży ale jak nie masz wyjścia i nie możesz czekac to wpuść tyle tylko z elej nitrivec tak profilaktycznie

Opublikowano

filtry pracowaly w 200 i 300 l przez jakies 2 ale miesiace wiec dojrzale

nitrivec dolany , 300 z 400 l wody ze starych akwa tylko to zmetnienie :?: poczekam jeszcze troche i wpuszczam

dzieki za szybka odpowiedz

pozdrawiam

Opublikowano
tylko skad to zmetnienie ? moze syf z rur kubelkow wylecial przy starcie ? czy to cos innego?

nowy piach więcej nowej wody i wystarczy pozatym troche syfu z kubłów się wzburzyło, z tym bym nie panikował

Opublikowano

nie panikuje

dziek Marsza odpowiedzi wierze w to co napisales

wlasnie wpuszczam cale 30 szt. + 4 glony ( mam sentyment}wytrzymujaa , parametry do nich nie sa zle , dieta moze byc

Opublikowano

dziek Mars za odpowiedzi wierze w to co napisales

cholera ... :? muszę sobie w stopce napisać że nie biorę odpowiedzialności z wygłaszane tu porady :wink::D

a ze wiara czyni cuda też w to wierzę :D

a dla bezpieczeństwa to tak jak pisałem nitrivec i ogranicz mocno karmienie przez pierwsze dni

Opublikowano

mars nie oto chodzi

patrzac na twoje posty "wie facet co pisze"

nie bede Cie szukal po Polsce chociaz moge HEHE :D:lol::D

bo i po co

Pasja nas laczy i to jest najwazniejsze :)

pozdrawiam Siwy 1973

Opublikowano

przeklarowalo sie widac juz tylna sciane baniaka (jeszcze nie krysztal ale ok)

ryby wpuszczone ,maja sie swietni wnioskuje po gonitwach po calym akwa

apetyt tez dopisuje (dostaly mala porcje po 3 dniach glodowki) az sie gotowalo a ze nie mam jeszcze pokrywy to mam zacieki na scianie hehe

piatek26.9

wszystko w normie

zadnego zgonu ,rybki maja sie swietnie