Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

To bardzo ciekawa obsada, :D mam identyczny baniak 125/45/50 to daje 280 L. Na tą chwilę wypełnia go powietrze.:D Mam nadzieję, że jak już wyczytam jaki filtr wewnętrzny/zewnętrzny oświetlenie, może roślinki (żonie chyba będę musiał postawić akwa holenderskie to może da mi spokój) tło z łupka może CR, parametry wody itp itd. To myślę że chciałbym mieć taką samą obsadę. Tylko czy taki laik jak ja sobie z tym poradzi?

Opublikowano

Poradzi sobie, jak już teraz będzie czytał :mrgreen: skup się tylko na tym, co sam będziesz miał w akwa, żeby zdążyć jak najwięcej przeczytać. I od razu zacznij szukać żródła, gdzie kupisz Msobo 8)

Opublikowano

Tak z tym czytaniem to nie widać końca i w głowie mętlik coraz większy. Ileż nocy można zarywać. Może ktoś by chciał zostać ojcem chrzestnym mojego malawi i osobistym doradcą, mentorem

Ja swoje źródło pyszczków upatruję w sosnowcu i widziałem że mają msobo na zamówienie więc może jest szansa a jak nie... wybór gatunków jest ogromy. Dobrać odpowiednio i można cieszyć oczy. Marzenie żony to jak najwięcej kolorów np ,demasoni, Ps estherae Red-Blue, Ps estherae OB, albo iodotropheus-sprengerae, ps. saulosi, ps. estherae Red Red. Staram się jak najwięcej czytać o tych rybach które z którymi się zgodzą a które się zjedzą. Myślę że nie pozostawicie mnie długo z tą zagadką :D

Przepraszam że tak wszedłem w nie swój wątek

Opublikowano

Z tych co podałeś to w 240l teoretycznie można trzymać M. Estherae red red/blue z Ps. Demasoni, sam mam takie połączenie, ale jeśli mam być szczery, to jakbym drugi raz zaczynał z malawi napewno bym nie wziął demasonów, ryba bardzo ładna i ciekawa, ale ciężko ją trzymać, mi dominat zabił 7 ryb z tego gatunku, nie piszę po to żeby Cię straszyć, poprostu ja mam takie doświadczenia z nimi, i nie wziąłbym ich na początek przygody z malawi :D

Opublikowano

Wiele osób poleca właśnie te dwa gatunki do takiego akwa, jest to minimum dla redów ale mały harem napewno da radę, ale jak pisałem wcześniej ja napewno nikomu nie polecę demasonów na początek ale redy tak, jak dla mnie jest to naprawdę super rybka :D