Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Aktualnie wodę napowietrzam w moim baniaku (malutkie 170 l) na dwa sposoby - kurtyna powietrzna (już się nie mogę doczekać kuriera z JBL ProSilent, bo brzęczyk AquaEl doprowadza mnie do szału :) ) długa na 50 cm (trochę ją pyśki przysypały piaskiem w paru miejscach, ale "bąbelkuje" całkiem dobrze) + napowietrzanie z Szuta 750. Tak się zastanawiam czy to nie jest aby przesadne napowietrzanie, bo bąble z kurtyny rozbijają się na powierzchni, a ogólny ruch lustra wody jest zapewniony dzięki wylotowi z Szuta i umieszczonemu 10 cm pod lustrem wody wylotowi z kubła. Wylot z Szuta mam skierowany w stronę lustra wody. W sumie bardzo by mi to nie przeszkadzało, ale Szut produkuje niewyobrażalne ilości drobniutkich bąbelków, które powoduję, że woda miejscami wygląda na mętną (a wcale taka nie jest). Może zrezygnować z funkcji napowietrzania w wewnętrznym i pozostawić tylko kurtynę? W tej chwili w akwa jest małych saulosi i 10 nieco większych maingano (te drugie czeka niebawem redukcja, bo rosną zastraszająco szybko i już objawiły się wyjątkowo charakterne samce :) ). Parametry wody są prawidłowe, a zakwit glonów na szybach umiarkowany. Myślałem jeszcze o podniesieniu trochę do góry (prawie do samego lustra wody) wylotu z kubła - tak, aby jeszcze lepiej wprawiać powierzchnię w ruch. Co Wy na to?

Opublikowano

imho, to lajtowo wystarczy, możesz dla pewności podnieść wylot z zew i do tego trochę wyżej ustawić szuta, wtedy też będzie rozbijał wodę:)

to wystarczy

pzdr

Opublikowano

kurtyne i brzeczyk schowaj do szafki i trzymaj je az beda naprawde potrzebne..

ja w 240l. napowietrzam tylko i wylacznie takim samym szutem.

a co do bombelkow - przeciez tam jest regulacja..

Opublikowano

przy odpowiednim ustawieniu wylotów z filtrów zewnętrznego i wewnetrznego mozna całkowicie zrezygnować z jakichkolwiek babelków zarówno z brzęczyka jak i produkowanych przez wewnętrzny