Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, mam akwa 140x35x50 cm, w nim pływają maylandia estherae red red i demasoni(młodzież). I mam problem z demasonami, bo samiec alfa zabija mi inne ryby ze swojego gatunku, z 10 zostało 5 w tym jedna już się chowa pod kamieniami i pływa w rogach akwa. I zastanawiam sie nad zmianą demasonów na jakiś inny gatuneK, jaki byście propopowali?

Opublikowano

tak to jest z demasoni ... częściej problem niż spokój ... ale jakie za to są śliczne, gdybyś miał większy baniak mógłbyś postąpić dwojako albo dokupić 10 szt demasoni i z tą 15 tka zaczynać od nowa albo zmienić gatunek. W akwa jakie masz pomimo relatywnie znacznej długości na 15 szt demonków nie ma miejsca a to musiałoby być docelowe. Wobec powyższego zostaje zmiana. Jeśli lubisz pasiaki to saulosi, elongatusy, l. sp mbamba. Jeśli może być inny typ ryb to ja bym nastawił się na melanochromisy. Pooglądaj i pytaj dalej.

Opublikowano

Dzięki za odpowiedź. No samiec dominujący jest przepiękny, najładniejsza ryba jaką widziałem, ale straszny zabijaka... Zastanawiam się czy nie dokupić właśnie demasonów, ale nie wiem czy jest sens. Na drugi gatunek jak coś chciałbym coś niewielkiego i ciemnego. Podobają mi się socolofi, ale są duże... Jeśli moźecie to podajcie jakies gatunki ktore by pasowały.

Opublikowano

Wielkie dzięki, podoba mi sie neon spot, samiec napewno by się wyróżniał w moim akwa:D. A jak jest pod względem zajmowania rewirów? Chciałbym ryby jak najbardziej trzymające sie dna, bo redy są bardziej toniowe... Pozdrawiam i czekam na dalsze propozycje.

Opublikowano

Wielkie dzięki, jeszcze się zastanawiam czy zdecydować się na neon spota, a może coś z ładniejszymi samicami?? Co byś radził żeby samiec był w dość ciemnych barwach, ale samica nie była szara(nie musi być różnicy między samcem a samicą, ale może :D )?? Czekam na inne propozycje

Opublikowano

Ciekawe, tylko, jeśli dobrze kojarze to samiczki interuptusa są żółte, i wydaje mi się, że będą się zlewać z red redami... A z elongatusów podobają mi się tylko neon spoty, więc może coś innego się znajdzie...Pomyślimy jeszcze :D . Narazie szukam i nic fajnego nie mogę znalezć ale napewno z Waszą pomocą uda się coś wybrać :D

Opublikowano

faktycznie samice są żołte ... z tym że samic ładnych jest nie wiele a jak są ładne to najczęściej żółte ;) ciemny samiec ładna samica hmm ... naturalnie narzuca sie mój m.dialeptos, ewentualnie inny mniejszy melano a więc joanjohnsonae.