Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam serdelecznie jestem świeżakiem wśród malawistów a w piątek odbieram baniaczek o wymiarach 130x35x40 :mrgreen: w związku z tym pojawiają się pytania i wątpliwości, mimo tego jest ogrom entuzjazmu i szczęścia z powrotu do akwarystyki.

Na czym ma stanąć akwarium?

1. Karimata

2. mata łazienkowa

3. styropian

4 a może cos innego co Wy zaproponujecie

Dzieki za pomoc :D

Opublikowano

Tak myślałem z tym, że ze styropianem jest problem w moim mieście można dostać tylko i wyłącznie 2 cm styropian o długości 1m, więc jest za gruby i za krótki musiał bym docinać a to już jakoś psuje mi zamysł. Przed chwilą wróciłem ze sklepu sportowego i wybór rodzajów karimat jest ogromny, znalazłem 1,5 cm karimatkę, która na bank przysiądzie w całości pod 200 kg i zniknie problem maskowania jak w przypadku styropianu. Tylko czy karimata jest szeroko stosowana i jakie są wasze doświadczenia z tym materiałem?

Opublikowano

Czy tańszy nie wiem ale wierzę Ci na słowo, natomiast kombinować muszę bo nikt mi nie sprzeda jednej płachty o takich rozmiarach i grubości. Dlatego pytam o alternatywne rozwiązania.

Opublikowano

przeciez styropian sobie dotniesz ...arkusz ma wymiar 1m x 0,5m. a dlaczego chcesz w calej plachcie? za arkusz styro placilem 2 zl x 2 szt= 4 zety...

ale skoro chcesz wydac kase na cos czego nie widac to dlaczego nie ...

Opublikowano

Jesli Ci styro o grubości 2 cm nie pasuje [bo faktycznie jak na takie akwa jest to nadmiar grubosci] a chcesz cieniej to jesli mas zrówne podłoże to można uzyć korka technicznego -jest on dostepny do grubości 5mm albo np na trzy razy złożyć korkowy podkład pod panele przy niewielkich akwa się to sprawdza i jest to dosć cieńko

Opublikowano

jesli masz problem ze styro to z korkiem moze byc jeszcze wiekszy

tak jak pisal Slawek dotnij styro a jesli razi cie jego widok to przemaluj go sobie albo zamaskuj listwa