Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

sznurkowe dadzą się odwijać ale na pompach >3000l/h

u mnie na up3000 idzie utrzymać wkład 2x dłużej z jednym odwinięciem, w porównaniu do up2000 na której wkład nawet po odwinięciu "siada" szybko...

także zapas mocy to klucz do oszczędzania na filrach... z drugiej jednak strony to ta silniejsza żre z dobre 15W prądu więcej... więc trzebaby policzyć, bo mi się nie chciało... jedno i drugie to grosze :wink:

Opublikowano

z tą różnicą że mocniejsza pompa to większy przepły, przez co lepsza filtracja mechaniczna.

Ja mam 3500l/h ale przy 720 l uważam i to za mało aby mogła być tylko jedna pompa.

• 3 tygodnie później...
Opublikowano
mam 3500l/h ale przy 720 l uważam i to za mało aby mogła być tylko jedna pompa

Dlaczego uważasz, ze to za mało? Chodzi Ci zbyt mały ruch wody czy niedostateczne jej przefiltrowanie? Ja w 840l też mam ok 3500 l na mechaniku i woda kryształek i to przy jeszcze lekkim przerybieniu.... :mrgreen:

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

Witam

Oczywiście jako prefiltr zamiast gąbki w akwa. Wkład to już mniejszy problem, czy gąbka, włóknina, sznurek... glonojad :) Chyba pokombinuje z 10" skoro 5" wywołało takie oburzenie :)

Opublikowano

Mam do sprzedania moją konstrukcję pre-filtra za 70zł +wysyłka. Cały komplet z przyłączeniem na węże, wieszakiem i 3 zaworami. Dodaję 2 rurki do owijania watoliną. Zbudowałem inną filtrację i nie używam pre-filtra. Mogę wystawić aukcję allegro. Zapraszam na PW.

Opublikowano
Mam do sprzedania moją konstrukcję pre-filtra za 70zł +wysyłka. Cały komplet z przyłączeniem na węże, wieszakiem i 3 zaworami. Dodaję 2 rurki do owijania watoliną. Zbudowałem inną filtrację i nie używam pre-filtra. Mogę wystawić aukcję allegro. Zapraszam na PW.

zrób może zdjęcie nowego układu. czegoś się nauczę....