Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
BTW wypasiona listwa... kolorowa i każde gniazdo z włącznikiem...
bardzo fajna, sam bym sobie takie ze dwie albo trzy sprawił :|

Jak się pojawią to dam znać na forum !!! :D

Opublikowano

Co do tego ocynku.. nie pamiętam gdzie o tym czytałem.. ale ktoś mi udowadniał, że katygorycznie się nie nadaje...

Gdyby się nadawał, to nie kupowałbym zaworów PCV po 23pln/sztuka.....

Byłem dzisiaj w netto.. listew brak ;D

Opublikowano

Z miłą chęcią bym poczytał coś negatywnego na temat cynku, bo z tego co mówili na polibudzie cynk nie reaguje w środowisku wodnym i dlatego stosuje się go w produkcji rur wodnych, ale też do pokrycia i zabezpieczenia wszelkiej maści powierzchni metalowych aby nie korodowały.

Opublikowano

w mądrych księgach które posiadam piszą że przy stężeniu jonów cynku 0,01mg/l 68% pstrągów ginie po 28 dniach :wink: . A przy stężeniu 0,13 mg/l wszystkie giną w ciągu 24h. Mądra księga mówi jeszcze że siarczki i chlorki cynku wykazują największą toksyczność To co jest opisane w mądrych księgach których nie posiadam (a są w bibliotece na mojej uczelni) to kwestie rozpuszczalności i toksyczności cynku w zależności od twardości wody (im twardsza tym mniej toksyczny). No i pozostaje jeszcze kwestia w co zamienia sie powłoka cynku pod wpływem wody - na powietrzu z tego co pamiętam głównie w tlenek cynku a ten raczej szkodliwy nie jest. innymi danymi na chwile obecną nie dysponuje

Opublikowano

Czyli czeka mnie przeróbka prefiltra :?: Zawory też są do wymiany :?: Tyle kasy poszło i teraz się dowiaduję że ...

Prefiltr spokojnie filtruje wodę 2 tygodnie i nie obciąża mocno kubełka. Napewno sprawdza się lepiej niż gąbka na rurce ssącej - moja uwaga. Jest jeszcze jedno możliwe zastosowanie prefiltra tj. po leczeniu ryb można do niego włożyć blok węglowy i ściągnąć resztki leków :D:D .

Opublikowano

Filtr wyszedł Ci świetnie....

Byłem przekonany, że nie ma prawa to działać z moich obserwacji,,, a okazuję się, że jest very wpożo ;D

Ale ocynk na milion procent odpada... za dobrze by było, by najtańszy materiał można by używać ;] Nie w akwarystyce buehehe

Opublikowano

Ale ocynk na milion procent odpada... za dobrze by było, by najtańszy materiał można by używać ;] Nie w akwarystyce buehehe

konkrety

u mnie ocynk był w układzie ponad rok, w tej chwili go nie mam ale coś przez tamten czas powinno się dziać, a przynajmniej teraz po takim czasie - a tu nic , więc taki stanowczy bym nie był.

To że coś jest najtańsze to już się nie nadaje? takiego kryterium jeszcze nie poznałem, po wtóre ocynk wcale jeszcze nie jest najtańszy ;)