Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Niestety z powodu zbyt dużej wagi łupków na płycie spienionego PCV muszę zrezygnować z tego pomysłu... Mam pytanko. Czy ktoś z Was ma może doświadczenia z takim tłem - Płyta pcv 6 mm na to wycięte "kamienie" z pianki przyklejone na silikon akwa. na dole tła dla obciążenia parę łupków i to wszystko zalane CR 65. Czy płyta pcv zda egzamin w takim tle? Prosiłbym również o ewentualne adresy sklepów w W-wie gdzie mają te nieszkodliwe pigmenty FERROCOLOR. ewentualnie nazwę farby (oprócz FAUST), którą można by pomalować tło. Z góry dziękuję.

I jeszcze pytanko. Ile muszę mieć kg CR 65 żeby pokryć tło o wymiarach 100 cm na 50 cm?

Opublikowano

Robiłem podobnie, ale jako podstawę użyłem styropianu, nie PCV. I spokojnie taka metoda zapewnia sztywność i trwałość.

jeśli chodzi o ilość cr - z worka 25kg zrobiłem już 3 tła, parę kamieni i trochę dociążałem tła zalewając wgłębienia. Na takie tło o jakim mówisz, to max 5kg.

Opublikowano

hm... ja już posiadam pcv więc chcę je spożytkować na tło. Tylko męczy mnie problem pigmentu. Przedstawiciel FERROCOLOR jest w W-wie - ale na drugim jej końcu. Ciekawe czy hipermarketach budowlanych są takowe...

Opublikowano

dzisiaj znalazłem w Leroy Merlin pigment firmy FERRO-PIGMENT na bazie tlenku żelaza. Ciekawe czy taki zda egzamin... Proszę o jakieś sprawdzone rady odnośnie barwienia CR 65. Wolałbym zabarwić samą zaprawę - no chyba że macie w 100% sprawdzoną i dostępna farbę akrylową.

Opublikowano

Napisałem maila do producenta pigmentów - odpowiedź - posiadamy atest PZH. Wiec idąc za ciosem napisałem do PZH - czy to że posiadają atest to znaczy, że można go stosować do kontaktu z wodą pitną. Zobaczymy co odpiszą...

Opublikowano

ja też używałem pigmentu COLOREX mieszając go z cr 65. Tło mam pod wodą dwa tygodnie i nic narazie niezauważyłem niepokojącego