Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Chciałbym poznać wasze zdanie w temacie. Akwarium 120x50x50, słabo oświetlone 15000K, tylna ściana czarna. serpentynity i jasny piasek. Do środka trafią 4 podrastające Red-redy (1+3). Waham się czy dorzucić do nich coś jeszcze czy niech sobie pływają same (gust mi wyewoluował z akwarium typu "dworzec" na akwarium typu "jedna rybka na 500l" ) Dodam tylko że ryb nie może być za dużo bo wszystko ma pociągnąć Fluval 205 + wew 2000l/h

Opublikowano

w takim akwarium spokojnie mogą być dwa gatunki, nie mam wyrobionego zdania co do redzika w 120cm bo troszkę on duży rośnie ale jeżeli akceptujesz jednogatunkowe to może być, chociaż uważam że w akwarium lepiej mieć więcej gatunków mbuna niz tylko jeden.

Opublikowano

Do RR w 120cm mam mieszane uczucia i raczej stawiam jako min dla niego 150cm. Natomiast jako drugi gatunek (bo uważam podobnie, jak yaro) dałbym coś ciemnego. U mnie fajnie wygląda z Chewere.

Opublikowano

Ja znowu bym nie przesadzał z redami. Owszem trafiają się killery, ale wg. mnie w 120cm można próbować, zwłaszcza, że szerokość wynosi 50cm. 4 ryby w takim akwa, to raczej daleko idąca ewolucja z Twojej strony ;) . Chociaż jeśli udałoby im się wtedy spotkać, to pewnie szybciutko stado by się powiększyło. Jeśli redy są na prawdę dobrej jakości, o co ciężko, to ja bym przy tym został...

Opublikowano

Te redy są bardzo ok, mam je od roku z czterech różnych miejsc. Chciałbym je zostawić głównie dlatego że do tej pory nie sprawiają promblemów pod względem agresji a samiec jest bardzo ekspresyjny w czasie tarła i nie wiem czy mógłbym je komuś oddać.

a co powiecie na "maingano". chewere raczek nie jest w moim typie Od biedy mógłbym sie szarpnąć na 150x50x50

Opublikowano

mysle ze spokojnie dadza rade

jako ze Red to wieksza rybcia... fajnie by wygladalo jako 2 gatunek cos mniejszego (malego), jets taki jeden paskowany wariat ;) ale nie wiem czy to by bylo Ok rozwiazanie.

P.S. od biedy bierz 150x50x50 !! :) i 3 gatuneczki spooookojnie

Opublikowano

trzy gatunki to za dużo dla mnie. Dialeptos odpada- wygląda jak złotaczek malawijski ;-) Skłaniałbym sie do czegoś czarno -niebieskiego jako drugiego gatunku

Opublikowano

majngano może być z redami, w dodatku ;adnie Ci się to rozłoży "wysokościowo" tzn maingano jest bardziej przyziemny :wink: wiec sie trzyma dołu a redy spokojnie zajmą środek