Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich,

z racji tego, że mój kubeł chodzi dość głośno zastanawiam się, a raczej postanowiłem postawić za akwa panel przelewowy, napędzany prawdopodobnie którąś z pomp PH 402 lub 802, jeżeli będą za mocne wrzucę jakiegoś aquaela. W czym problem zastanawiam się nad metodą wykonania samego zbiornika, szkło czy plexa. Jeżeli szkło, to czy mogę wykorzystać tutaj szybę 5 mm. Panel ma mieć wymiar 50x50x12 (szer wys gł). Według tabeli grubości szkła 6mm. Tylko moje "akwarium", będzie posiadało 3 przegrody, które w jakimś stopniu wzmocnią samo akwa. A jeżeli plexa to czym ją kleić i jaka jest trwałość takich spoin ??

Pzdr

Wejderozmo

Opublikowano

plexę odpuść, wyjdzie drożej i jest zbyt plastyczna na taki wysoki zbiornik

będzie się odginać...

szkło jest ok i spokojnie wystarczy 4-5mm grubości jeśli będą przegrody wklejone

poza tym jak kupisz gotowe szyby, to łatwiej to zmontować niż z plexi

Opublikowano
plexę odpuść, wyjdzie drożej i jest zbyt plastyczna na taki wysoki zbiornik

będzie się odginać...

może i drożej to fakt, ale przy grubości 5mm i przy takich wymiarach z wklejonymi 2 przegrodami panel wykonany z pleksy nie bedzie się odginał i moim zdaniem będzie bezpieczniejszy w użyciu niż wykonany ze szkła

nie za bardzo lubię 'robić w szkle' :) i dlatego osobiście zrobiłbym taki panel z pleksy

jeśli chodzi o trwałość spoin - jeśli się starannie wykona to naprawdę nie ma problemu - trochę rzeczy z pleksy już 'skleiłem'

pokrywę do akwa, 3 pułapki różnej wielkości oraz filtr przelewowy 128l (80x40x40) do oczka wodnego

do filtra zastosowałem ten materiał (6mm) ze względów bezpieczeństwa - wiadomo 'eksploatacja' na zewnątrz - wszystko ok - nie ma śladów jakiegokolwiek odginania czy odkształcania się konstrukcji

elementy filtra łączyłem klejem do instalacji wodociągowych + 'uszczelniam' pistoletem do klejenia

pokrywę skleiłem dwuskładnikowym klejem do tworzyw sztucznych nieszkodliwym dla rybek (sprawdziłem)

Opublikowano

tajest - leeri ma rację - plexę świetnie kleją kleje do PVC, te same co do instalacji wodnych, po wyschnięciu nietoksyczne. Dla mnie też plexi jest wdzięczniejszym materiałem i zdecydowanie łatwiejszym do cięcia i obróbki (np. wiercenie otworów :)