Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Wiem, wiem to już było i zapoznałem się.

Ale.... no właśnie, niebawem przesiadka do mojego nowego zestawu (120X50X50) a w nim w pokrywie tkwią dość nietypowe oprawy.

2x38W T8 105cm na elektronicznym stateczniku niestety w jednym obwodzie (konieczna jest praca 2 świetlówek na raz).

Mając to na uwadze oraz moją obsadę (saulosi, melanochromis dialeptos i rdzawe) oraz planowany wystrój - tło z CR ale dość płaskie (kolor piaskowy) i wapienie w środku na dnie piasek z wisły.

Jakie proponujecie świetlówki?

W zoolight są raptem 2 do wyboru (ale nietypówka):

38W (105cm) SYLVANIA AQUASTAR 10000 K 48,00zł

38W (105cm) SYLVANIA GROLUX 8500 K 46,00zł

no i znalazłem na Allegro jeszcze:

NARVA OCEANIC NATURE T8 38W ________ ACUARIO-LIGHT

NARVA OCEANIC LIGHT T8 38W _________ ACUARIO-LIGHT

NARVA OCEANIC COLOUR T8 38W ________ ACUARIO-LIGHT

PHILIPS AQUARELLE T8 38W ___________ ACUARIO-LIGHT

Opublikowano

ja bym dal aquarellke z narva nature... pierwsza z przodu

i nie martwilbym sie tym ze dwie....

w jeziorze masz slonce prawie w zenicie :P

ja np 150W hqi + narva nature :P i to ta druga dla porostu roznej masci glonisk :P

Opublikowano

Ja miałem taki układ z tym , że na T5 i bardzo fajnie wyglądało:)

Jeszcze taka sprawa , że 10000K u Sylvanii to nie to samo co Aqarelle:)

Aquastar ma "zimniejsze " światło , Aquarelle lekko różowawe. :mrgreen:

Opublikowano
A co wy na Sylvania Grolux i Sylvania Aquastar?

Pierwsza 8500K a druga 10k jak Aquarell.

Mam ten zestaw u siebie. Grolux z przodu: pięknie wybarwia żółty, robi się wręcz ognisty, oraz czerwienie podkreśla. Aquastar z tyłu ma podkreślać niebieskie kolory, które jednak są bledsze niż gdy Aquastar było z przodu - to zrozumiałe. Ogólnie nie mam wielkiego doświadczenia ze świetlówkami, ale ten zestaw b. mi odpowiada - światło wydaje się neutralne i na mój gust dobrze imituje widmo słońca afrykańskiego :) (ale to już kwestia autosugestii - bezcenne ;) ) Groluxa zapodałem do wspomagania glonów, ale ich plagi po włożeniu tej świetlówki nie zaobserwowałem, choć na szybie pojawiają się zielone punkciki (na skałach nie), ale być może to wpływ lekkiego nawożenia a nie świetlówki. W każdym bądź razie mi ten zestaw odpowiada.