Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Chciałbym jakoś zoptymalizować cyrkulację wody w moim akwa, bo mam wrażenie, że są obszary zbiornika, gdzie panuje bezruch (co widać po gromadzących się na piasku kupkach i innym brudzie). Zbiornik ma 72x72x50 (ech...ten nielubiany na Forum "corner" :-) ).

Filtracja: Fluval 205 (biologia) + Aquael Fan3 Plus (machanik). Załączony obrazek przedstawia aranżację zbiornika. Czarna ciągła linia wyznacza ogólny obszar obstawiony skałami, gdzie wysokość nie przekracza 15 cm. Czarna przerywana oznacza wysoką konstrukcję skalną (półki), a niebieska przerywana to taki "tunel" pod tym skalnym rumowiskiem (fotki lepiej by to pokazały, ale nie miałem okazji cyknąć). Wylot z mechanika jest skierowany w stronę lustra wody. Co sądzicie o takim ustawieniu wszystkiego? Moje doświadczenie jest póki co dość mizerne, więc będę wdzięczny za ewentualne sugestie :-)

Pozdrawiam!

post-8307-14695711659109_thumb.jpeg

Opublikowano

Dzieciaki z pewnością się ucieszą :-) A tak zupełnie poważnie, to co jest złego w tym Aquael'u? Nie mam porównania do innych filtrów tego typu, ale przepływ wody wydaje się być całkiem dobry.

Rozumiem, że "nie zabawka" to na przykład szeroko tutaj polecany Szut N750? :-)

Opublikowano

Fan3 nie ma żadnego przepływu:P Oczywiście przesadzam ale jest to filtr który w warunkach malawi się nie sprawdza zupełnie. Każdy kto go miał gdy ryby troche podrosły zmieniał bo nie wydalał.

Naprzykład taki szut będzie o wiele lepszym partnerem w czyszczeniu;)

Opublikowano

Rzeczywiście filtr ten jest mierny i bym go zmienił, co do kupek które leżą w jednym miejscu to tego mogę ci tylko pozazdrościć, bierzesz wężyk i z jednego miejsca wysysasz je do ścieku przy podmiance wody, nie wiem czy istneje taka możliwość aby filtr mech. zbierał Ci 100% kupek, a jeżeli nie da się to wolał bym je zbierać z jednego miejsca niż z wszystkich miejsc.

Opublikowano

IMHO filtr nigdy nie zbierze Ci 100% kupek. ale to OT.

Co do pytania o ustawienie ja bym dał:

- wylot z kubła tam gdzie jest, ale odwrócony bardziej do tyłu akwa po ściance

- filtr wewn. tam gdzie jest ale wylot po ściance lekko na środek do przodu, moze odrobine przesuniety po sciance do przodu

- wlot kubła przesunalbym do prawego rogu bardziej

to tylko propozycja. byc moze ruszy sie wtedy lepiej obieg wody.

Opublikowano

w takim akwarium zeby poprawic przeplyw jest IMHO tylko jedno rozwiazanie i to pewnie nieakceptowalne z powodu widocznosci rur...

wlot do kubla lewy dolny rog (schematu), wylot z kubla prawy dolny wiejacy w lewo wzdluz przedniej szyby, a mechanik za skalami wiejacy w kierunku prawego dolnego rogu... (kurtyna zostaje)

taki uklad spowoduje ruch okrezny wody... jednak wlot i wylot beda widoczne... cos za cos...

no i nie ten filtr wewnetrzny - przykro mi :P

Opublikowano

Kombinowanie z zewnętrznym z rurami nie ma sensu.. bo kązdy kubełek prędzej czy później się przypycha i drastycznie spada przepływ... który w 205 nie należy do najmocniejszych nawet bez wkładów....

Opublikowano

Zastosowałem wariant zasugerowany przez Romka i woda krąży lepiej. Do tej pory tworzyło się coś w rodzaju wiru w jednym miejscu i były obszary, gdzie wymiana wody była prawie zerowa. Mam świadomość, że 205-ka to nie demon przepływów, ale biorąc pod uwagę mizerny gabaryt mojego zbiornika i biologiczne przeznaczenie tego kubła, to chyba nie ma tutaj jakiegoś wielkiego problemu. Aquael sobie jeszcze trochę pochodzi, ale prędzej czy później kupię tego rekomendowanego Szuta :)

Rozwiązanie Makoka z pewnością byłoby najlepsze, ale w przypadku narożnego akwa i braku wewnętrznego tła są nikłe szanse, że by wyglądało to estetycznie (chyba, że posadziłbym jakieś nurzańce i maskował nimi rury, ale ja mimo protestów żony wszystkie rośliny - a w zasadzie to co po nich zostało po działalności pierwszych rybek - wywaliłem).

Opublikowano

Bundy opcją na zastosowanie propozycji Makoka byłoby zrobienie/kupienie modułów skalnych i zakrycie nimi wylotów i wlotów w miejscach zaproponowanych przez Makoka. Albo możnaby coś takiego zrobić samemu z CR65/CX5, ale spróbować na ciepło formować któreś z gotowych plastikowych teł (chociaż nie wiem czy to się da, nie miałem ich w ręku).

Pozdrawiam i powodzenia, bo znając życie nie da Ci to spokoju ;))