Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

hej:)

mam 2 pytanka,

chcialbym wymienic ceramike no i zastanaiwam sie nad 3 opcjami...

co myslicie o tej

http://www.allegro.pl/item417328112_wkl ... 50_zl.html

i o tej http://www.allegro.pl/item417353826_wkl ... html#photo

ostatnio Daniel je polecal wiec pewnie sie na ktoras skusze(aha od razu mowie ze nie stac mnie na pare litrow super ceramiki) i zastanaiwam sie ktora bedzie lepsza.. tzn pewnie ta drozsza, ale dlaczego?

aha no i myslalem jeszcze nad jedna opcja zeby ktoras z tych ceramik polaczyc z jakas lepsza, mozna by tak zrobic? ostatnio ktos podal linka do czegos takiego: http://www.zwierzoland.com/jbl-micromec ... -3350.html testowal ktos juz to? serio maja az taka powierzchnie i az tak sie oplacaja?

no i mam jeszcze jedno pytanie odnosnie filtra wew, moj ostatni sie spalil i szukam czegos lepszego, wiem ze Slawek caly czas poleca szuta 750, tylko tu moje pytaniwe czy chodzi Ci o tego nowego http://allegro.pl/item418626866_filtr_w ... 0l_fa.html czy jeszcze stary model (stary mialem kiedys przez pare ladnych lat i bylem bardzo zadowolony) tylko czy ten nowy tez jest taki fajny?

pzdr i z gory dzieki za odp:)

PS zapomnialem dodac ze szukam filtra do akwa 200l

Opublikowano

Jak polecałem to Ci odpowiem :mrgreen:

Widziałeś moje akwa, widziałeś filtr :D

Ja w nim miałem właśnie tę najtańszą ceramikę bio i wszystko było oki:)

Więc czy jest sens wydawać kasę na lepszą ?

To już rozważ san:)

Opublikowano

Jeśli chodzi o ten filtr AquaSzuta, to ja mam ten mniejszy i jest ok, tylko że nawet model, o którym wspominasz (750) nie będzie się nadawał do zbiornika 200l, bo jest za słaby. Musisz mieć coś z przepływem ok.1500l, żeby to miało siłę dmuchnąć i zgarnąć syfki z akwa.

Co do ceramiki, jak pisałem już gdzieś niedawno, ja mam zwykłą, jedną z tańszych i jest wszystko ok. Jasne, że lepsza taka bardziej porowata, ale znowu kupowanie jej w ilości na cały kubeł... chyba bym odpuścił :wink:

Opublikowano

Szuta 550 mam w akwarium 120L i tam sie nadaje.. 750 może dać radę w 200L pod warunkiem że sie nie będzi za mocno przypychać...

Opublikowano

jezeli komus sie zapcha szut 750 z gabka 100 do oczek wodnych to bedzie mistrzem swiata... wielka gabka w polaczeniu z tak mocnym filtrem czyni cuda przy prawidlowej cyrkulacji.

moze inaczej...mialem kiedys fan 3+ , teoretycznie 750 l/h ale dmuchal o polowe mniej niz obeny szucik ...

a z reszta zapytajcie kota naszego...prezes prawde wam powie..moj pomysl nie wzial sie z nikad... a ja wlasnie sobie patrze jak szucik mi spycha wlasnie nasypane dainichi na druga strone akwa..a rybki juz tam na niego czekaja :wink:

Opublikowano

ja sie o wewnetrznych nie wypowiem, bo lubie potezne dmuchanie i zaden szucik nie wygra do tego akwa z czyms rzedu 1400l/h (opcji w tym zakresie pelno wiec nie bede sie rozpisywal)

natomiast zajme stanowisko w kwestii ceramiki...

kup najtansza, zasyp kubel po brzegi i nie przesadzaj... nie rob z siebie niewolnika marketingu

w mysl zasady - jak dziala to po co przeplacac...

kiedys wszyscy protestowali nt kermzytu... :lol: a dziala wysmienicie i to przy przerybionym zbiorniku, wiec smieje sie za kazdym razem jak widze ze ktos polowe pensji/cale kieszonkowe/za pozyczke kupuje siporax sery bo ma set m2/gram :mrgreen:

Opublikowano

Ja mam 8 litrów Aquaelowskiej ceramiki w Atmanie CF-1200. To wszystko w akwa 500L i rybek jakies 35-40 i działa wyśmienicie. Prefiltr na wlocie i siporax niepotrzebny.

Miałem wcześniej keramzyt w swojej Biobeczce i też działał więc potwierdzam słowa Makoka - "...myśl zasady - jak dziala to po co przeplacac..." :D

Opublikowano

slawekosw: mozesz dać linka do tej gąbki? Bo za bardzo nie wiem o co chodzi z tymi oczkami.. znaczy sie nie znalazłęm takowej a chyba właśnie tego mi potrzeba ;D

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Witam.

Posiadam filtr eheim 2215 i ceramike eheima substrat pro. Zamierzam odpalić na dniach ten filtr i zasypac caly ceramiką. Czy nowa ceramike przed odpaleniem trzeba dokladnie wyplukac?Plukalem juz troche ale wydaje mi sie ze ta cermika podczas plukania , mieszania itp troche sie kruszy i woda przy plukaniu nigdy nie bedzie super czysta. Z drugiej strony obawiam sie by drobiny z tej ceramiki nie zabrudzily mi wody w akwarium...Moze do filtra oprocz cermiki dac jedna cienka warstwe gąbki aby wyłapała pył z ceramaki czy wsypać tylko ceramikę? Dzieki z góry zaodpowiedz...