Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jakieś 3 może 4 godziny...Na szczęście ryb jeszcze nie mam więc mam nadzieję, że się to wyklaruje, bo już miałam ładny kryształek, a teraz znowu jak po zalaniu...

Opublikowano

Jeśli masz filtr wewn. to włóż do niego (przeważnie są w nich koszyczki na węgiel) watę filtracyjną. U mnie jest tak na stałe i co tydzień/półtora wymieniam watę na nową. Koszt niewielki, efekt: woda klarowna. Zmętnieniem się nie przejmuj: norma po otwarciu kubełka. Po 3-4h nie powinno być raczej żadnej katastrofy, testy możesz zrobić, ale w przypadku takich 'katastrof' przypuszczam, że chodzi o związki i bakterie, których normalnymi testami raczej nie wykryjemy.

Powodzenia i dużo spokoju - to w akwarystyce najważniejsze! (zaraz po wiedzy ;) )

Opublikowano

Po 3 czy 4 godzinach nie powinno być kłopotu, jednak patrząc na Twój pierwszy post i czas gdy wszystko ruszyło to troszkę więcej czasu niż te kilka godzin co piszesz, a nie podejrzewam że sekundę sprzątałaś akwarium przy wyłączonym sprzęcie i potem gdy przestał działać to od razu pisałaś post, a jeżeli to już 5 czy 6 godzin to wystarczy to aby bakterie nitryfikacyjne padły, wyłączałem nie raz filtry na godzinę czy dwie ale nigdy po czymś takim nie miałem "syfu" w akwarium, a to że troszkę z węży wypadło syfków to normalka , ale nie taka aby woda w akwarium była mętna tak ze w ciągu kilku godzin się jej nie dało przefiltrować.

Opublikowano

No właśnie syfek norma, a ja mam wodę mętną jak zaraz po zalaniu... Choć dziś już jest dużo lepsza niż wczoraj także jestem dobrej myśli:) Niestety koszyka w wewnętrznym nie mam, więc czy mogę owinąć gąbkę watą? A jak będzie większa kasa to zmieniam ten kubeł na fluvala 305 dobry wybór czy też macie z nim problemu typu cieknie awaria itp?