Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
to sa chyba pasty z woskiem... uzywalem cos podobnego do szyb w aucie. Ale osobiście chyba od wewnątrz bym tym nie odwazyl sie smarować.

No to źle... To jest coś, co my, akwaryści, możemy użyć, żeby choć trochę zatrzeć ślady wspaniałych czyścików?

• 2 lata później...
Opublikowano

odświeżę temat : czy jest jakiś skuteczny sposób na pozbycie się rys ? czy trzeba spuszczać wodę ? niestety od piasku przednia szyba nie wygląda już za ciekawie.

czy ta pasta polerska do szyb ? załatwi sprawę ?

Opublikowano

No wlasnie ja mam taki sam problem jak sision - zostawilem akwa na rok pod opieka ojca i wiadomo jak to struszek :) Jak mu powiedzialem tak robil (gabka po podmianece wody delikatnie przetrzyj od wewnatrz szyby zeby ewentualne glony zetrzec) oczywiscie scieral ale juz zapomnialem mu powiedziec zeby przy samym dnie i piachu tego nie robil wiec mozecie sobie wyobrazic jak wyglada moja przednia szyba. Obrocic rowniez nie moge bo panorama. I co teraz poczac?? Pod koniec roku bede sie preprowadzal i akwa bedzie mialo przymusowy restart, wtedy bede cos kombinowal ale przy okazji jak jest temat to sie podlacze i spytam czy sa jakies srodki zeby od wewnatrz wypolerowac te ryski??

Opublikowano
Obrocic rowniez nie moge bo panorama.

Miałem do niedawna odwrócone jako kotnik i dobrze urządzone wygląda lepiej niż od przodu ze ściętymi bokami, chyba że mówisz o akwarium profilowanym gdzie przednia szyba jest zaokrąglona, wg. mnie również spokojnie możesz obracać. Oczywiście jeśli masz standardową pokrywe to będzie trzeba robić nową, ale całość moim zdaniem prezentuje się lepiej gdy prosta szyba jest tą przez którą obserwujesz.

• 3 lata później...
Opublikowano

Witam ja postanowiłem spróbować zawalczyć z rysą na przedniej szybie za pomocą tlenku ceru.mam ułatwione zadanie bo ryse mam od zewnętrznej strony,mam pytanko czy jak będę działał polerką szyba mi od temperatury nie pęknie ,czy może odlać wodę to poziomu na którym będę szlifował.

Opublikowano

Witam dziś na szybce likwidowałem rysę o długości 10 cm ,całe szczęście że nie była głęboka i na zewnątrz akwa,bo wewnątrz bym się nie bawił za dużo polerowania.ale jak najbardziej na rysy polecam tlenek ceru,filc,polerka,ok 2 godz pracy z przerwami.ale szkło jak nowe.