Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam chciałbym się zwróci o pomoc w doborze akwarium z osprzętem. Ja zaczyna przygodę z pyszczkami wiec proszę o pomoc i z góry dziękuje.Cichłbym się zmieści koło 1000zł

Akwarium 100x40x40 160l Proste + Pokrywa -250

Podstawka pod akwarium Prosta 100x40 cm-26

Szafka pod akwarium Prosta 100x40x70-230

Filtr UNIFILTER 1000 UV-103

Filtr zewnętrzny kubełkowy FLUVAL 205-250

NAPOWIETRZACZ APR-300-40

GRZAŁKA ELITE 200w-30

AQUA ZOO ŻWIR KOLOROWY ŚREDNI (3,0-4,0MM) 30KG-90

Opublikowano

Skoro będziesz miał filtr wewnętrzny to nie potrzebujesz już brzęczyka, no i nie wiem czy ta lampa UV w tym filtrze aż tak bardzo potrzebna, zwłaszcza, że ponoć zabija glony które pyśki lubią.

Ten żwir to możesz sobie darować, zwłaszcza za tą cenę. Ponoć lepszy piasek, ale nie wiem skąd chłopaki go biorą, ze sklepu czy też mają jakieś inne źródła.

Co do akwarium mieszkasz w Trzebini więc możesz popatrzeć na jakieś ogłoszenia sprzedaży akwarium i kupić coś używanego. Na pewno będzie taniej niż nowe a czasem akwaria są w idealnym stanie w ceni 50-60% ich wartości a wtedy mógłbyś nabyć coś większego np. :)

Zapomniałeś o kamykach do akwarium, nie są to duże pieniądze ale zawsze lepiej to uwzględnić.

pozdr.

pysi

Opublikowano

zamiast uni polecam turbo 1100 - ma od razu dużą gąbkę nie tak jak uni - dwie małe. IMO sam wewnętrzny by wystarczył do takiej 160 :) ja mam w 216 uni1000 z dużą gąbka i wszystko jest ok:) Piasek najlepiej kup biały kwarcowy albo wsyp zwykły budowlany. Napowietrzacz i podstawkę sobie odpuść. Lepiej zainwestuj te pieniążki w zdrowe rybcie i większy baniaczek:) pzdr

Opublikowano

powiem tak..zwir out..najlepszy piasek....(masz zalew pod nosem wiec piachu ci dostatek) rybcie go przez skrzela przesiewaja :wink: zajefajny widok.

jako wew polecam po raz Nty szuta 750...(post obok)... brzeczyk mozesz wyciagnac,aczkolwiek warto miec na jakies awaryjne sytuacje( np atak pierwotniakow) - czasem jest potrzeba maxymalnego napowietrzania- nie tylko dla ryb ale i dla calego akwa.

Lampa UV zbedna calkowicie....

btw za tysiac zlotych to ...ehhh....... przemilcze.............