Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich maniaków biotopu Jeziora Malwii jestem nowym na forum zauroczony od dawna pielęgnicami i ponieważ jestem świeżo po zmianie em więc postanowiłem zrobić restart baniaka tylko że teraz całkiem profesjonalnie więc zacząłem wertować wszystkie dostępne materiały w necie i jeśli chodzi o filtracje to myślę że będzie działać ok (sump 116 litrów +odpieniacz +2 filtry narurowe jako filtracja biologiczna a za mechaniczną odpowiadać będzie kubełek i jedna sekcja narurowego)jedynym problemem jest wybór osady przeglądałem dużo czytałem i oto efekt

Metriaclima hajamaylandi 2 samce +4 samice

Pseudotropheussalusi 1+3

Labidochromis sp hangi 1+3

Metria clima estherae 1+3

co sądzicie o takiej obsadzie dodam że póki co mam baniak 200 L jeszcze przez rok bo docelowym jest 500 L (brak funduszy spowodowany remontem)

Opublikowano

Unkas Witaj na forum! :)

Z własnego doświadczenia powiem Ci, że 4 gatunki w 200L to za dużo. Wydaje mi się, że nawet na okres tak krótki jak rok. Pyśki szybko rosną i szybko pokazują różki. Dlatego będzie im na pewno ciasno w tych 200 L. Sam mam podobne akwa i moje rybki b. mi się podobają, ale wiem, że gdy w przyszłości będę zakładał więcej zrobię raczej kontrolowane niedorybienie, niż przerybienie, na które każdy zaczynający malawii ma wielkie parcie.

Rozważ więc 2 gatunki, a jeszcze lepiej 1 (jakiś dwukolorowy, np. saulosi) i myślę, że za kilka miesięcy docenisz moje rady i zobaczysz ich sens.

Jeśli zdecydujesz się na 3 gat (to max do tego akwa) to musisz poczekać na odpowiedzi kolegów. ja się na dobieraniu obsad w ogóle nie znam.

Powodzenia!

Opublikowano

ja też nie jestem zwolennikiem przerybiania tylko pozostaje problem które wybrać dobór tych czterech gatunków był wielkim bólem głowy a co dopiero selekcja jeszcze dwóch chociaż przyznam się że wybór ich nie przypadkowy gdyż starałem się dopasować i pod względem zachowania zajmowanego rewiru i diety pozostaje jeszcze jedna niewiadoma jak się zachowają "stare pysie" gdy po zmianie baniaka będę chciał uzupełnić obsadę o nową młodzież którą teraz pominę