Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Mam oprawę na świetlówki 2x45Watt, która została niedawno zamontowana w moim akwa. Wrzuciłem do niej 1 świetlówkę 25Watt i tu pojawia się moje pytanie, czy mogłem włożyć 25Watt w oprawę 45Watt, bo zauważyłem, że świetlówka przy końcach bardzo się nagrzewa :? i tak jak by migała, a jest nowa. Proszę o pomoc.

Opublikowano

To się ciesz ze jeszcze się nic nie stało. Wyłóż tą swietlówke. Zastanawia mnie tylko fakt że to tam dałeś rade wsadzić skoro to cała oprawka - na długość cię to nie puszcza.

Prosze rozwiń jak to podpiąłeś. Jeśli statecznik faktycznie jest 2x45W to wogóle dziwie się jak to podpięte ze jeszcze chodzi.

Opublikowano

No więc oprawę miałem za darmo bo pochodziła z remontu hali, a świetlówka zmieściła mi się w taki sposób iż cała elektryka kable itp zostały z oprawy wymontowane i skrócone na odpowiednią długość aby pasowało :mrgreen: Zastanawiałem się nad tym czy się nic nie stanie i czy tak można ale znajomy powiedział że można mniejszej mocy, ale tylko nie większej, więc tak zrobiłem :( Na szczęście nic się nie stało bo akwa jest dopiero w przygotowaniach więc świetlówka była włączana 3 razy max na 2 minutki

Opublikowano
statecznik musisz miec przystosowany do mocy swietlowki :) wiec jesli masz swietlowke 45 to i dlawik 45,jesli 60 to 60 itd. a cena? luknij na http://www.aqva-light.pl

powodzenia :D

Sławku to nie jest tak do końca:)

Dobrze koledze poradzili:)

Można świetlówkę o mniejszej mocy wsadzić do statecznika magnetycznego większej mocy.

Tylko po pierwsze większe zużycie energii , po drugie szybsze zużycie świetlówki.

Prawda Czester?

Dyć już niedługo będziesz mgr-inż. elektyk:)

Tylko zastanawia mnie to 45W mocy.

Czy aby nie masz stateczników do PLC lub PLL ?

Opublikowano

Więc dzisiaj w pracy spotkałem elektryka z ekipy remontowej który akurat montował oświetlenie (świetlówki) i zapytałem go o to wszytko i powiedział tak jak kolega "danielj", że można włożyć świetlówke mniejszej mocy, ale nie większej. A efektem tych 45Watt będzie to, że po prostu świetlówka szybciej sie zużyje.. Więc dziękuje wszystkim za odpowiedzi i temat można zamknąć :D A i stateczników nie mam tylko dławiki.

Opublikowano

ano prawda... nie napisałem nic innego. Jednakże statecznik 2x większy od mocy znamionowej świetlówki to troszke niebezpieczne świecenie. Swietlówka równie dobrze może po tygodniu sie spalić.

Opublikowano

Qrde a jak pytalem kiedys chlopakow w znajomej hurtowni elektrycznej to mi powiedzieli ze mniejsza swietlowka na wiekszym stateczniku nie odpali :?

oj sprzedawcy,sprzedawcy...az sprobuje .. mam statecznik 54 W i postaram sie na tym odpalic lapmke 18 W :)