Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Co robicie jak macie kilka (ja mam 7 szt.) samic które maja zblizony termin porodu :D Mam je do jednego kotnika wpuścic (65L) ?

Uprzedzając pytania - mam co robic z młodymi .

Opublikowano

ja odlawia wszystkie ,ale w kotniku mam sporo kamyczkow ,wiec mlode maja sie gdzie chowac

Ostro dogladam czy kolejna mamusia nie ma pustej paszczeki co by sie nie pokusila na swieze ,mlode miesko

pozdrawiam siwy1973

Opublikowano

Gdy zależy mi na młodych odławiam samice do kotnika siatkowego przytwierdzonego przyssawkami w macierzystym akwarium - np. na allegro jest ich dośc duży wybór, w różnych rozmiarach.

Opublikowano
Gdy zależy mi na młodych odławiam samice do kotnika siatkowego przytwierdzonego przyssawkami w macierzystym akwarium - np. na allegro jest ich dośc duży wybór, w różnych rozmiarach.

A potem co?? Kotnik siatkowy starcza na góra tydzień

Opublikowano

A potem co?? Kotnik siatkowy starcza na góra tydzień

U mnie kilka razy byłem zmuszony użyć właśnie takiego kotnika.

Po ok tygodniu , gdy wypuszczałem maluchy do akwarium przeżywalność była bardzo duża , w porównaniu do tego gdy do głównego baniaka wpuszczałem maluszki o wiele większe , ale wychowane zw kotniku.

Wydaje mi się , ze narybek obserwuje oraz uczy się coby nie podpływać do dorosłych ryb bo można dostać kuku :mrgreen:

Ryby wychowane w kotniku , wśród rówieśników nie mają takich doświadczeń i uczą się dopiero w trakcie , ale wtedy dla większości z nich jest już za późno.

Wniosek?

Może lepiej dla naszych ryb , jeśli oczywiście nie trzymamy ryb na handel , zostawić je w spokoju niech same rozwiązują swe problemy z dorastaniem , lub gdy chcemy uzupełnić obsadę , zastosować jednak kotnik siatkowy?

Jeszcze jedno spostrzeżenie, zapewne nie tylko przeze mnie poczynione.

Ryby trzymane w dużym zbiorniku , gdzie parametry są stabilniejsze , rosną o wiele szybciej i są silniejsze.

U mnie taki podrostek który wychował się wśród skał ,, gdy miał wielkość 3/4 dorosłej ryby , po pięcio minutowej walce , której byłem świadkiem , zdetronizował dominanta Stuartgranti.

Ale to wszystko IHMO of kors jak mawia największy wegetarianin wśród Malawistów :wink: