Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Założyłem wczoraj kotnik w akwarium 45l, dziś do niego dokupiłem pokrywce z świetlówką. Po podłączeniu jej do prądu okazało się że strasznie migocze, wręczże jak stary monitor z ustawionym odświeżaniem na 60Hz :(.

Czy to oznacza ze świetlówka jest wadliwa czy tak to juz jest z małymi świetlówkami?

Czy można to jakoś rozwiązać?

Opublikowano

Może problem tkwi w starterze?albo uszkodzony,albo źle dobrany.Powiem Ci,że jak kupiłem pokrywe w sklepie (też do kotnika) to nie dość że starter był uszkodzony,to jeszcze dużo za mocny jak na tą świetlówkę.W efekcie dość szybko się spaliła.

Pozdrawiam-sision

Opublikowano

Co do migotania malych swietlowek to wrecz przeciwnie, nie powinno to miec miejsca. W 63L na magnetycznym zaplala sie od reki bez migotania, zgrzytania i tym podobnych numerow.

Ja rowniez bym stawial na slaby starter.

Pozdrawiam!

Marcin

Opublikowano

odpala sie szybko, ale jak zaczyna juz swiecic pełnym swiatłem to to zaczyna migotac i jak na moje zdanie to doś ostro swieci

Opublikowano

to jest nowa pokrywa i świetlówka, zatem nie jest wypalona :(, nie wiem czy to woada i mam isc reklamowac czy tak juz maja małe siwtlówki

Opublikowano

Słuchaj jedyne co moge ci jeszcze doradzić z rzeczy na których bedziesz sie znał to wymiana okablowania wychodzącego i wchodzacego do dławika, no i spróbój zmienić starter.

Tylko moje pytanie... jak bardzo Ci ona miga bo świetlówka każda miga... ?! ona ma 50Hz takze jest to widoczne gołym okiem.

Jezeli to co napisałem nie pomoże no to pozostaje wimiana dławika ale powinienes miec to na gwarancji.

Opublikowano
Raczej nie każda miga 8)

Ta świetlówka ma prawdopodobnie wadę produkcyjną.

Ja na Twoim miejscu bym ją reklamował :D

Jestem elektronikiem od 10 lat... uwierz Daniel każda świetlówka miga, tak jak żarówka, ekran w telewizorze itp... to sie nazywa prąd zmienny (50Hz) ;)

Ale oczywiscie swietlówka gdy zaczyna sie wypalać bądź ma jakąś wade miga z mniejszą częśtotliwościa.

Spróboj wlozyc inna najlepiej sie przekonasz:)

Opublikowano

czester ja miałem na myśli to ,że przy normalnej pracy migotanie to nie jest takie widoczne :D Dopiero przy wypalaniu się świetlówki widać to wyraźnie , lub wtedy gdy świetlówka ma wadę produkcyjną:)Zapłonnik ( starter) nie ma nic do świecenia po załączeniu świetlówki można go wyjąc i nie przeszkadza w pracy.

A o prądach coś wiem :twisted: (uczę zawodu elektryka- autamatyka :D )

A w tym zawodzie siedzę od jakiegoś czasu 8)