Skocz do zawartości

Czy inkubująca samica pobiera pokarm ?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Omawiany przypadek to ok 7-8 miesięczna samica auratusa.

W akwa głównym : miała widocznie wypchane podgardle, nie pobierala pokarmu , byla przeganiana przez samice i samce swoje gatunku - siedziala biedna w kaciku pod powierzchnia wody więc odłowiłem . W kotniku okazalo się ,ze podgardle jak by zmniejszylo sie , zaczela przyjmowac pokarm wiec uznalem ,ze ikra zostala wypluta/polknieta i czas na powrot . Po powrocie to samo , wiec delugo nie czekalem i po 48h znow powrot . Wypuscila mi 2 mlode (pierwsze tarlo- moze dlatego tak malo ) wiec znow wpuscilem do akwa głównego . A tam nadal to samo - stoi w kacie i nic nie jje , mimo ,ze pokarm sypie dla ryb w drugim koncu akwa by sie nim zajęły a dla niej troszke tam gdzie stoi i nic... Nie wypuscila jescze wszystkich ? Czy to stres tak na nia dziala ,ze nie pobiera pokarmu (ale w kotniku jadla jak szalona) ..... ? Już sam nie wiem co o tym myslec .

Opublikowano

Inkubująca samica potrafi pobierać pokarm. Są malutkie kawałki (płatki), ale potrafi. Przy czym nie zauważyłem tego u młodych, niedoświadczonych samic. Fakt, że nie pobiera teraz pokarmu, potraktowałbym jako stres. Nie miałem takiego przypadku, żeby samiczka po wypuszczeniu młodych nie chciała jest, bez względu na zbiornik, w którym się znajdowała.

Ja zawsze patrzę rybie do pyska, nie na podgardle. Oczywiście nie łapiąc jej i nie dotykając :mrgreen: czekam, aż ustawi się do przedniej szyby i patrzę, jak otwiera pyszczek, czy coś czy nie.

Opublikowano

Możliwe. Może wypuszczać kilka dni. Miałem taki przypadek, że cały okres wypuszczania młodych przez samiczkę trwał 3 dni z hakiem. Ale wszystkie przyżyły - było ponad 20 :wink: