Skocz do zawartości

temperatura obecnie..

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam

mam pytanie bo juz sam nie wiem - akwaium dojrzewa, w srodku grzalka skalara 200w i termostat ustawiony na 25-26 st C.

a termometr pokazuje ... 29.8!

tez tak macie? nie wiem juz czy grzalka padla czy jak>? akwarium nie stoi w naslonecznionym miejscu. jest cieplo no ale bez przesady.

macie moze podobnie?

ps. aha , 12h / dobe grzeja 2 x 56W swietlowki

Opublikowano

1)lato.. normalne takie skoki temp..chyba,ze..

2)Zmien termomert, moze ten sie zepsul

3)otworz pokrywe. wzmorzy to parowanie --> odprowadzanie ciepla = nizsza temperatura

4)wylacz skalara (jesli jestes pewien, ze termomert podaje prawidlowa temp, skoro akwa nie jest naswitelone moze to swiadczyc o rozregulowaniu termostatu/wadliwej grzalce)

5)jesli rzeczywiscie tempa rosla znacznie, uzyj imo najlatwijszego sposobu zbijania tak owej --> butelki z lodem

6)bez paniki, bedzie ok :wink:

Opublikowano

Tak jak powiedział rozmówca powyżej.

Ze swojej strony dodam, że zainstalowanie w pokrywie 2 wentylatorów juz bardzo dużo daje.

Takich skoków w lecie raczej nie da się uniknąć w nieklimatyzowanym pomieszczeniu, no chyba ze w piwnicy:P

Opublikowano

Corten chodzi o to ze skala temperatury termostatu z grzalki nie zawsze jest dobra.to ze masz termostat na 25 a w akwa prawie 30 to znaczy ze termostat przeklamuje. ustaw go wg wskazan termometru,nie sugeruj sie ze na termost. bedziesz mial ustawione np.21 stopni.

moj atman oklamywal mnie o 2 stopnie :wink:

Opublikowano
Corten chodzi o to ze skala temperatury termostatu z grzalki nie zawsze jest dobra.to ze masz termostat na 25 a w akwa prawie 30 to znaczy ze termostat przeklamuje. ustaw go wg wskazan termometru,nie sugeruj sie ze na termost. bedziesz mial ustawione np.21 stopni.

moj atman oklamywal mnie o 2 stopnie :wink:

APOKALIPSA :D

jest gorąco, grzeje na dworze, grzeje oświetlenie i to jest powód wyższej temperatury, to że często termostat nie trzyma idealnie temp. to fakt, ale w tym przypadku nie dał bym nawet 5% na to że termostat przekłamuje i aż tak źle ustawił temp.

zresztą jak piszesz standartem są te dwa stopnie ale nie 5.

A najprościej to wyciągnij z wody grzałkę i się przekonasz że to nie ona jest winowajczynią.

Opublikowano

ależ nikt nie mówi tu o apokalipsie czy innym armagedonie yaro!

po prostu zastanawiam się, czy to normalnie - powszechne zjawisko i co ew. może być powodem

ryb póki co nie ma:) więc ćwiczę sobie już na przyszłość postępowania w takich sytuacjach...

Opublikowano
ależ nikt nie mówi tu o apokalipsie czy innym armagedonie yaro!

Apokalipsa - to taka delikatna ironia :)

I nie do Ciebie a do Sławka ;) , który już orzekł o niestebilnym termostacie - pomimo 32 stopni poza oknem.

to znaczy ze termostat przeklamuje.
Opublikowano

Przeczytaj swój post - jasno w nim napisałeś że winny jest termostat, ja przy temperaturach na zewnatrz jakie obecnie panują nie postawił bym takiej diagnozy. Ale nie o nasze sprzeczki tu chodzi ;)