Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dlatego prefiltr czysci sie co tydzien - tak jak wewnetrzny . Co do halasu - Unimax 700 do bezszelestych nie nalezy ale spac obok sie da :)

Co do wnetrza i zabierania w nim miejsca - dwa prefiltry na Unimax 700 zabiora go niewiele mniej niz prefiltr na CP500 + wewnetrzny z gabka. Wiec tego plusa bym pominal :) Co do ciszy to raczej tu Unimax 700 ma minusa vs CP500 + dobry, cichy wewnetrzny ( oba wymienione wczesniej przeze mnie sa bezszelestne ).

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

240-ci brzmi lepiej . To co chłopaki , zaczynamy namawiac na 375l ? :)

Żartuje. Co do fali to jednak proste lepiej prezentuje rybki. Aha - do 240-ki to juz spokojnie polecany na forum TC1500 lub Ferplast Blumodular 03 . Kubelek bez zmian .

Opublikowano

Z mojej strony polecam jednak proste. Sam mam panoramę 120 cm i jest efektowne, ale ma wadę: z każdej strony ucięte jest po 10 cm dna w stosunku do prostego. Fali to w ogóle nie polecam: droższe, a wygląd - cóż, kwestia gustu, ale zniekształćenia będą raczej duże. Zdecydowanie wybrałbym zamiast fali, za zaoszczędzone pieniądze akwa z np. 10 cm szerszym dnem. Argument dla rodziców: duże akwa jest łatwiejsze w utrzymaniu.

Co do obsady, nie wiem czy już założyłaś temat, ale polecam 1 góra 2 gatunki. Upychanie 3 jest dobre na kilka pierwszych miesięcy. obecnie sam zastanawiam się, czy nie zredykować ostro obsady i nie zostawić 1 z 3 gatunków. Po prostu jest im ciasno... :(

Nie śledziłem całego wątku, ale od Aquaela trzymaj się z daleka. Jest po prostu cienki, słaba cyrkulacja, słabe zbieranie. Grzałki lepiej np. 2. x 50 niż 1 x 200W. I dobrze, że Ci koledzy wybili z głowy miesanie piasku z koralowcem. Wiem, bo sam zrobiłem podobny błąd i do dzisiaj przy podmiankach z sitkiem przesiewam piasek.

Biały piasek jest IMHO ok. Mnie się podoba. W połączeniu z ciemnym tłem i skałami będzie ok, ale jeśli planujesz wapień będzie za jasno. Dla kontrastu można rozważyć biały wapień i ciemny piasek: droższy, ale efekt wizualny może być fajny.

Pozdrawiam.

Opublikowano

Chodzi o to ze zobaczyłam wczoraj inne meble. Bardziej odpowiednie do mojego pokoju i będzie komoda, która ma 130 (szer) 49.5cm (gl) i 87(wys) wiec teraz mam większe możliwości. Sama fala mi się wizualnie podoba:) coś innego. Myślałam nad akwarium na wymiar bo zyskałbym z 8 cm na długość i z 5cm na szerokość, ale wtedy nie dostane tej plastikowej gotowej pokrywy. samej nie chciałam robić bo taka pokrywa do 240litrow kosztuje z 160zl wiec jakbym miała sama robić to koszt stateczników, świetlówek. Dla nie jest to opłacalne, szczególnie kiedy w Malawi nie muszę mieć 1W na 1L. Ferplasta 3 kupie do środka a kubełek to się zastanowię mam jeszcze trochę czasu

Opublikowano

co do pokrywy na wymiar - skontaktuj sie z Aquaboro (np przez ich www) - robia na wymiar bez problemu, a cena z wysylka mocno konkurencyjne do cen sklepowych (i mowie tu o standardowych pokrywach).

sam tak robilem (akwa 170 x 50 ) - ok 200 w kieszeni:)

Opublikowano

Co do kubełka to najlepszy był by eheim, ale po obliczeniu kosztów i tak już mi wychodzi z 1800zl. Bo jednak chce zamówić ten wapień filipiński. Wiem ze porośnie glonami ale chce się nim nacieszyć póki będę mogła do tego niebieskie tło i będzie cudownie;D Co do piasku to będzie piały kwarcowy. Powiecie ze za jasno ale w przyszłości akwarium będzie bardziej zielone niż białe.