Skocz do zawartości

Oj coś mi chyba filtracja nie działa..

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Że jeszcze się uczę.. to od razu nie krzyczeć ;P

Mam wrażenie, że coś mi filtracja nie domaga. Wczoraj wywaliłem jeden filtr mechaniczny na początku instalacji.. i mam teraz dylemat. W moim układzie są 2 filtry jako biologi. W związku z baaardzo długim (6tygodni ponad) nie wymienianiem prefiltra pierwszy biolog jest mocno zabrudzony i możliwe że to on mi tak przepływ stłamsił...

Ale powoli. Wczoraj zrobiłem podmianę wody gdzieś ze 15%. Nie robiłem też długo bo 3 tygodnie. Zajmowałem się kamieniami i innymi takimi ;D

Dzisiaj mam:

- NO3 - ~30mg/L

- NO2 - ~ <0.3 - najniższa skala

- pH - 8,0

- GH - 10,5 - 11st dH

- KH - 6 st dH

Temepratura 24stopnie.

Martwi mnie to NO3. Podpowiedzcie mi proszę czy po prostu moja filtracja nie daje rady czy za długo nie podmieniałem wody i to dla tego a może jedno i drugie?

Możecie mnie pokierować trochę? Jaki jest wniosek jak NO2 niemierzalne a NO3 około 30? Akwa na pewno nie jest przerybione... może rybki przekarmiane ale....

Opublikowano

Dlaczego ma Ci nie działać filtracja?

Jeśli masz niemierzalne NO2 to znaczy , że działa , a ze wysokie NO3 to znaczy , że wody nie podmieniłeś:)

I tyle :mrgreen::mrgreen::mrgreen:

Opublikowano

No to mnie uspokoiliście ;D Już myślałem, że cała filtracja nie wyrabia....

Popełniłem błąd z tym nie wymienianiem wewnętrznego no i za długo wody nie podmieniałem.

Zobaczymy jak to wyjdzie za tydzień przy kolejnej podmianie.

W jaki sposób mam podbić KH? OD razu mówię, że na chemię żadną się nie zgadzam ;D

I tak przy okazji.. Nie rozumiem tu jednej kwestii a na pewno jest banalna.

W drugim akwa gdzie mam krewetki i roślinki pH=7 i jest troche za wysokie... W kranie leci właśnie pH=7.0.

Napuszczając początkowo wodę makok dodał sody oczyszczonej i skoczyło na 8.0 (pewnie 8.2). To było w miesiące temu. Od tamtej pory kilka razy podmieniałem wodę. A ona wciąż ma 8.0. Jakim cudem skoro dolewam 7.0 a nie dodawałem nigdy więcej sody? Czy może kamienie którę wsadziłem/mam podwyższają pH?

Możecie mi to jakoś rozpisać? Właśnie jaka jest zależność między KH, GH i pH? Co mam konretnie poszukać co na stałe podniesie mi poziom z 7 na 8? Jakim cudem nadal mam 8 skoro leje 7? ;D

Opublikowano

czester: nie mam gąbek na prefiltrze... ;D

Rura w akwa ponawiercana... --> narurowy mechaniczny i to tego nie zmieniałem długo ---> 2xbiolog narurowy ----> powrót do akwa

Oprócz tego Fluval i 1x Aquabee. Oba do oddania i musze w ich miejsce kupić 2xAquabee lub PH3000

Opublikowano

hmm...skoro masz stabilne ph i nie zanotowales skokow podczas podmianki to nie rob nic....

zawsze mozesz podbic KH ( twardosc weglanowa ktora jest buforem PH i odpowiada za to zeby PH nie skakalo) soda oczyszczona dokladnie tak jak to Makok zrobil .GH jest twardoscia ogolna ktora w przypadku Malawi nie ma wiekszego znaczenia, a PH to juz wiesz :wink:

co do stalego podniesienia ph - skaly wapienne,grys koralowy,podobno tez dolomitowy(ten mialem ale jakos u mnie nie podnosil PH,moze dlatego ze za malo go mialem w kubelku).

Powodzenia :)