Skocz do zawartości

Zielone glony na szybie, proszę o pomoc w indentyfikacji

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Ostatnio pojawiły mi się glony na przedniej szybie, są chropowate, po przejechaniu kilka razy gąbką schodzą bez problemu. Parametry wody:

Ph - 8,0 stałe - test sera

Nh3/Nh4 - 0,5 - test sera

NO2 - 0 - test rataj

N03 - 40 - test rataj

Oświetlenie standardowa świetlówka DAYLIGHT 15W + SYLVANA GLO 15W ( http://sklepmalawi.pl/index.php?d=produkt&id=3920) , czas oświetlania 10:00 - 22:00 regularnie.

Filtracja - FLUVAL 305 (wkłady ceramika - zeolit/nitras - ceramika) + filtr wew z gąbką. Akwa chodzi już 3 miesiące, miesiąc temu zakupiliśmy rybki. Akwa startowało z biostarterem sera a po dwóch tygodniach dodane były dwie rybki.

Glony wyglądają tak:

img2309rr9.th.jpg

img2312mg6.th.jpg

Ryby zachowują się normalnie lecz czasem tylko niektóre otrą się o piasek.

Pytam się profilaktycznie co to za zielenina :)

dzięki i pozdrawiam

BTW: podmieniałem wodę, więc są jeszcze plamki na szybie ;)

Opublikowano

polecam standartowy zestaw czyszczący, składający się z szorstkiej gabki do mycia naczyń (oczywiście nowa) oraz kartę plastikową, poza efektem wizualnym nic nie grozi Twojemu akwarium.

Opublikowano
nic nie grozi Twojemu akwarium.

Super, właśnie o to mi chodziło :)

polecam standartowy zestaw czyszczący, składający się z zorstkiej gabki do myci naczyń (oczywiście nowa) oraz kartę plastikową/quote]

Oczywiście takowy zestaw używam. Miałem zakupić czyścik magnetyczny, lecz czytając forum zrezygnowałem z tego.

dzięki serdecznie i pozdrawiam

Opublikowano
A w kwestii formalnej to są zielenice, dość pożądane glony w naszym wypadku.

Tak, ale może nie na przedniej szybie :) na niej nie pożądam żadnych nawet tych najładniejszych :D

Opublikowano
Witam

Ph - 8,0 stałe - test sera

Nie ma czegoś takiego jak stałe PH.

Czy może używasz reaktora wapniowego lub kalkwasser do regulacji PH?

Zasadowość zmienia się w zależności od pory dnia i najniższa jest w nocy gdy rośnie zawartość CO2 w wodzie , a najwyższa w dzień gdy CO2 spada:)

Ale to tak OFF :mrgreen:

Opublikowano

Witam

Ph mi skacze w ciągu miesiąca 8,0 - 8,5 .Testy robię głównie popołudniu :) Dzięki, dzięki i zabieram się za tresowanie glonów :D

pozdrawiam!!

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

A taki OT: jak czyścicie glony z szyby przedniej? W sensie, jaka metoda najmniej rysuje szybę? Bo ja stosuję u siebie gąbkę, ale niestety, rys coraz więcej się pojawia, wystarczy, że ziarenko dostanie się między gąbkę a szybę. Jakies sugestie?