elPablo Opublikowano 19 Lipca 2008 #1 Opublikowano 19 Lipca 2008 Witam Ostatnio pojawiły mi się glony na przedniej szybie, są chropowate, po przejechaniu kilka razy gąbką schodzą bez problemu. Parametry wody: Ph - 8,0 stałe - test sera Nh3/Nh4 - 0,5 - test sera NO2 - 0 - test rataj N03 - 40 - test rataj Oświetlenie standardowa świetlówka DAYLIGHT 15W + SYLVANA GLO 15W ( http://sklepmalawi.pl/index.php?d=produkt&id=3920) , czas oświetlania 10:00 - 22:00 regularnie. Filtracja - FLUVAL 305 (wkłady ceramika - zeolit/nitras - ceramika) + filtr wew z gąbką. Akwa chodzi już 3 miesiące, miesiąc temu zakupiliśmy rybki. Akwa startowało z biostarterem sera a po dwóch tygodniach dodane były dwie rybki. Glony wyglądają tak: Ryby zachowują się normalnie lecz czasem tylko niektóre otrą się o piasek. Pytam się profilaktycznie co to za zielenina dzięki i pozdrawiam BTW: podmieniałem wodę, więc są jeszcze plamki na szybie
yaro Opublikowano 19 Lipca 2008 #2 Opublikowano 19 Lipca 2008 polecam standartowy zestaw czyszczący, składający się z szorstkiej gabki do mycia naczyń (oczywiście nowa) oraz kartę plastikową, poza efektem wizualnym nic nie grozi Twojemu akwarium.
elPablo Opublikowano 19 Lipca 2008 Autor #3 Opublikowano 19 Lipca 2008 nic nie grozi Twojemu akwarium. Super, właśnie o to mi chodziło polecam standartowy zestaw czyszczący, składający się z zorstkiej gabki do myci naczyń (oczywiście nowa) oraz kartę plastikową/quote] Oczywiście takowy zestaw używam. Miałem zakupić czyścik magnetyczny, lecz czytając forum zrezygnowałem z tego. dzięki serdecznie i pozdrawiam
labeo1 Opublikowano 21 Lipca 2008 #4 Opublikowano 21 Lipca 2008 A w kwestii formalnej to są zielenice, dość pożądane glony w naszym wypadku.
yaro Opublikowano 21 Lipca 2008 #5 Opublikowano 21 Lipca 2008 A w kwestii formalnej to są zielenice, dość pożądane glony w naszym wypadku. Tak, ale może nie na przedniej szybie na niej nie pożądam żadnych nawet tych najładniejszych
labeo1 Opublikowano 21 Lipca 2008 #6 Opublikowano 21 Lipca 2008 No to musisz je wytresować tak żeby rosły wszędzie oprócz przedniej szyby
danielj Opublikowano 21 Lipca 2008 #7 Opublikowano 21 Lipca 2008 Witam Ph - 8,0 stałe - test sera Nie ma czegoś takiego jak stałe PH. Czy może używasz reaktora wapniowego lub kalkwasser do regulacji PH? Zasadowość zmienia się w zależności od pory dnia i najniższa jest w nocy gdy rośnie zawartość CO2 w wodzie , a najwyższa w dzień gdy CO2 spada:) Ale to tak OFF
slawek gorol Opublikowano 21 Lipca 2008 #8 Opublikowano 21 Lipca 2008 oj daniel...wiadomo co mial na mysli kolega a ty od razu o reaktorach wapniowych teraz tylko czekac az sie glonki przeprowadza na skaly i tlo i bedzie Cool
elPablo Opublikowano 24 Lipca 2008 Autor #9 Opublikowano 24 Lipca 2008 Witam Ph mi skacze w ciągu miesiąca 8,0 - 8,5 .Testy robię głównie popołudniu Dzięki, dzięki i zabieram się za tresowanie glonów pozdrawiam!!
romekjagoda Opublikowano 11 Września 2008 #10 Opublikowano 11 Września 2008 A taki OT: jak czyścicie glony z szyby przedniej? W sensie, jaka metoda najmniej rysuje szybę? Bo ja stosuję u siebie gąbkę, ale niestety, rys coraz więcej się pojawia, wystarczy, że ziarenko dostanie się między gąbkę a szybę. Jakies sugestie?
Rekomendowane odpowiedzi